EU-VALET Visst vet jag hur EU fungerar i teorin. Visst kan jag lätt förklara varför hela systemet lider av ett demokratiskt underskott. Visst kan jag försvara varför jag som EU-kritiker ställer upp i EU-valet och förklara att det går att hålla två tankar i huvudet samtidigt, vara emot något, men ändå agera inom dess ramar.
Men ibland har jag önskat mig en sammanställning över och inblick i EU:s svårgenomträngbara byråkrati, dess smått kaotiska beslutsgångar och exempel på överstatlighetens absoluta baksida i den praktiska vardagen i Bryssels korridorer.
En sådan sammanställning är just vad Jens Holm lyckats med i boken EU inifrån. Vi får följa honom i vardagen när han brottas med EU-byråkratin, kämpar för att få igenom ett ändringsförslag eller låter sig förundras över hur lätt sossarna verkar kunna göra upp med borgerligheten.
Med sitt tydliga och raka språk får Jens mig att känna deltagande i det som händer i hans vardag. Han skapar en atmosfär som suddar ut allt det som är svårt att sätta fingret på och ger mig som läsare raka ögon in i allt kaos.
Bara det här med att han räknar ut hur många dagar som skulle behövas för en parlamentariker i den svenska riksdagen respektive EU-parlamentet om ledamoten ägnade tio minuter nonstop för att träffa varje väljare. En riksdagsledamot skulle behöva 179 dagar. För en EU-parlamentariker är motsvarande siffra 3 300 dagar! Det tydliggör vikten av att demokrati inte bara handlar om att välja folkvalda, utan även att det finns tillräckligt många folkvalda för att demokratin ska uppfattas som levande och närvarande.
Jens Holm kommer många gånger tillbaka till EU:s demokratiska underskott och att det råder ett stort behov av reformer. För om ingenting sker kommer man antagligen till slut acceptera ett pinsamt lågt valdeltagande och inte alls se det som ett problem att inte ens hälften går och röstar. Det ställs helt enkelt inte lika höga krav på EU:s demokrati som det gör i enskilda länder konstaterar Jens Holm. O
ch sedan slår han så träffande fast att det blir en demokrati som ceremoni. ”De ceremoniella formerna för demokrati finns kvar: ett val, lagstiftningsförfarande, ett parlament och andra institutioner, men innehållet är borta; deltagandet, ansvarsutkrävandet, debatten och transparenta lagstiftningsceremonier.”
Vem är det då som representerar demokratin i EU? Jo, Jens Holm tar naturligtvis upp att det är en massa gubbs. Könsfördelningen är gigantiskt skev och det är som om mänskliga rättigheter inte gällde kvinnor. För hälften av makten borde rimligtvis företrädas av hälften av befolkningen. Men att det är gubbar överallt ger även nästan komiska inslag i Jens Holms vardag. I boken beskrivs hur han ofta får höra kommentarer riktade till sig själv som: ”Ursäkta, men det här är bara för parlamentsledamöter”, eller ”När kommer din chef?” Hela sinnebilden av en EU-parlamentariker är en man i övre medelåldern. Allt annat är inte en del av normativiteten.
Ett slående inslag i Jens Holms berättelse är hur mycket tid som går åt till administration och byråkrati. Eller alla resor. För att inte tala om hela resecirkusen som fortgår mellan Bryssel och Strasbourg, bara för att Frankrike envisas med att ha tillgång till ett hörn av EU-apparaten. Jens Holm sätter tydliga siffror på detta genom att nämna att flytten tolv gånger om året kostar 2,5 miljarder kronor per år och ger upphov till utsläpp av 20 000 ton koldioxid. Smart? Nej. Klokt? Nej.
Men det är precis som EU:s brist i att se köttkonsumtion som en viktig klimat-, livsmedels- och djuretisk fråga. Jens Holm pekar tydligt på huvudproblemet i markanvändningen när han säger att endast ”två procent av all åkerareal används till biobränsle, medan nästan 40 procent går till föda inom animalieproduktionen.”
Så om du suktar efter en lättläst översyn av EU och dess beslutsprocesser, hur vänstern kan agera inom systemet, hur miljarder spenderas på helt sjuka saker, hur en EU-kritiker överlever vardagen i Bryssel och hur en annan värld skulle kunna se ut utan dagens EU, ja då är Jens Holms bok ovärderlig!