– Det är inte så att någon i familjen måste vara hemma med barnet, säger vänsterpartiets riksdagsledamot Kalle Larsson.
– Det troliga är att kvinnan tar ut vårdnadsbidraget och är hemma. Men du kan ta ut vårdnadsbidraget och heltidsarbeta samtidigt, om du till exempel betalar för privat barnomsorg.
Rosita Runegrund (kd) tycker att vårdnadsbidraget ger valfrihet.
– Syftet är att föräldrar kan få mer tid till sina barn, men också att föräldrarna kan lösa barnomsorgen på det sätt som passar deras barn allra bäst.
– Syftet är inte att föräldrar ska slippa sätta sin barn i kommunal barnomsorg, säger Rosita Runegrund.
Men vårdnadsbidraget betalas inte ut till föräldrar som har barn i kommunal barnomsorg på heltid.
– Det blir ett argument för privatisering, säger Kalle Larsson. Det är ett direkt slag mot kommunal barnomsorg.
Det blir billigare för kommunen att betala ett vårdnadsbidrag på max 3.000 kronor, än att stå för kommunal barnomsorg på heltid. Däremot kan kommunerna själva besluta om vårdnadsbidrag i kombination med kommunal barnomsorg på deltid. Men det blir fritt fram för båda föräldrarna att heltidsarbeta och till exempel anlita en barnflicka.
– Det betyder bara att det är någon annan som får låg ersättning och sämre pensionspoäng, säger Kalle Larsson. Någon ska ju ta hand om barnet.
Inte pensionsgrundande
Vårdnadsbidraget betalas inte ut till dem som har ersättning från a-kassan, sjukpenning som varat längre än 365 dagar, introduktionsersättning för flyktingar, sjuk- eller aktivitetsersättning och de som har ålderspension eller äldreförsörjningsstöd.
– Det vi kommer få se är många som, i kombination med föräldraförsäkringen, förlänger
den tid när de är hemma med sina barn, säger kristdemokraternas Stefan Attefall till Flamman.
Det är varje förälder som planerar och som beaktar till exempel risken för sämre läge i arbetslivet och för sämre pension, menar han.
Vårdnadsbidraget är inte pensionsgrundande.
Stefan Attefall håller med om att utrymmet blir mindre för den som är ensamstående med barn, än för de föräldrar som har vårdnaden tillsammans.
– Ingen får det sämre än idag. Tvärtom ökar valmöjligheterna, särskilt för ensamstående, även om den andra inte tar sitt fulla ansvar.
Regeringen vill införa vårdnadsbidraget till den 1 juli 2008.
– Det är inte mycket pengar, säger Rosita Runegrund, men det är ändå en riktning som gör att man kan sy ihop lösningar för det egna barnet. Redan idag är det många föräldrar som väljer att vara hemma lite längre, men med noll kronor.
Hon ser inget problem om båda föräldrarna arbetar och betalar privat för till exempel en barnflicka.
– Om det är bra för barnet och ett bra alternativ som passar familjen, kan jag inte se något knepigt i det.
Fp vill inte låsa fast kvinnor
Folkpartiets Barbro Westerholm är mer nöjd med den kommande jämställdhets-
hetsbonusen, än med vårdnadsbidraget. Jämställdhetsbonusen innebär att den förälder som varit hemma längst får bonus på upp till 3.000 kronor per månad, när hon eller han arbetar och den andra föräldern samtidigt tar ut föräldrapenning.
Folkpartiet vill inte låsa fast kvinnor som vill vara ute på arbetsmarknaden, säger Westerholm till Flamman. Därför är det bra att vårdnadsbidragets maxbelopp är 3.000 kronor.
– Lägger du summan för högt, är risken att den som har lägst inkomst känner sig tvungen att stanna hemma.
Westerholm är mer oroad än Attefall över hur pensionen påverkas av vårdnadsbidraget.
– Jag ser hur det ser ut idag, för dem som bara har garantipension utan ATP. Det här är något som alla män och kvinnor ska tänka på.