Två förskolor på Järvafältet utanför Stockholm har tvingats slå igen på grund av att en stor andel av föräldrarna istället uppbär vårdnadsbidrag. Dessutom har kön till förskoleplatser minskat drastiskt i området. Lärarförbundet har tidigare varnat för att det främst är mammor som av olika anledningar har svårt att få arbete som utnyttjar vårdnadsbidraget. Följderna blir att kvinnorna hamnar ännu längre från arbetsmarknaden och att barn som exempelvis skulle behöva få öva på svenska berövas den möjligheten.
Kvinnofälla
– Här ser vi hur vårdnadsbidraget är kontraproduktivt när det gäller strävan att förhindra segregationen och ge barnen den språkträning som de behöver, säger Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet, till DN.se.
Veronica Svärd, pressansvarig för Feministiskt Initiativ tycker att vårdnadsbidrag är en kvinnofälla.
– Statistik visar att de här kvinnorna halkar efter ännu mer på arbetsmarknaden. Sedan är det jättetråkigt att det bidrar till ännu färre förskoleplatser när förskolan istället skulle behöva utvecklas, säger hon till Flamman.
Hon skulle hellre vilja se en sänkt arbetstid för alla för att göra det enklare för småbarnsföräldrar.
Men Kristdemokraternas familjepolitiska talesperson Emma Henriksson tycker att den trygghet vårdnadsbidraget innebär uppväger eventuell förlorad språkutveckling, som hon menar att barnen lätt kan ta igen senare.
Sett över hela landet har vårdnadsbidrag däremot inte varit särskilt populärt. Tidigare undersökningar har visat att det främst tagits ut under sommarmånaderna som en förlängd semester.