Anställda i Jämtlands läns landsting som arbetar natt har fram tills nu fått en bonus på 200 kronor per arbetspass. När landstinget måste spara dras förmånen in.
– Många medlemmar har hört av sig och är förtvivlade, säger Kristina Fluur Hedman, ordförande i Vårdförbundet i länet, till Flamman.
Har funnits i tio år
Nattarbetande vårdpersonal har cirka tio arbetspass i månaden på en heltidstjänst. När nattbonusen tas bort innebär det ett inkomstbortfall på runt 2.000 kronor före skatt varje månad. För många är det en hård ekonomisk smäll.
– Vi får komma ihåg att det inte är några AMF-direktörer det handlar om. De flesta har en lön på kanske 20-25.000. Många som arbetar deltid har kalkylerat med att de har råd med det tack vare bonusen. Sedan tycker jag det är väldigt tråkigt att det alltid är typiska kvinnoyrken det ska sparas på, säger Kristina Fluur Hedman.
Nattbonusen kom till för drygt tio år sedan. Det var ett sätt att locka till sig personal, då det vid den tidpunkten rådde brist på anställda som var villig att arbeta natt. I dagsläget har landstinget sparkrav på 125 miljoner kronor och arbetsgivaren väljer att dra in bonusen.
Bonusen har inte funnits inskriven i något kollektivavtal.
Kunde Kommunal och Vårdförbundet ha agerat annorlunda för att säkra att bonusen blev kvar, även i sämre tider?
– Det finns ett protokoll upprättat om det från 1998. Jag har betraktat det som ett avtal men nu vet jag inte hur de tänker sig, säger Kristina Fluur Hedman.
Enligt Björn Ahlnäs, personaldirektör i landstinget, finns inget upprättat avtal kring nattbonusen. Därför är det nu möjligt att dra in den.
– Nej, det var ett ensidigt beslut från arbetsgivaren att införa den.
Kan du förstå att det blir svårt ekonomiskt för dem som nu går miste om nästan en månadslön räknat på ett år?
– Ja, det kan jag. Men man måste sätta det i relation till vilka besparingar som vi måste göra i stort.
Vanligt för vårdpersonal
Enligt Margareta Öberg, chefsförhandlare på Vårdförbundet, är det vanligt med liknande överenskommelser mellan personal och arbetsgivare. Om bonusen inte finns inskriven i ett lokalt kollektivavtal eller i den enskildes anställningsavtal kan arbetsgivaren när som helst ta tillbaka den.
– Det är oftast väsentligt tryggare med en högre lön istället för att träffa olika typer av överenskommelser om extraersättning.
Samtidigt är hon kritisk till arbetsgivarens agerande.
– Det är förfärligt. Vill en arbetsgivare verkligen utsätta sina anställda för ett sådant här ekonomiskt avbräck?
Hon påpekar att landstinget förlorar mycket i goodwill som arbetsgivare och att man bör ta hänsyn till hur beslutet påverkar de anställda och i långa loppet verksamheten.