”Varför har du ingen bostadsrätt?”
Först förstod jag inte riktigt frågan, som ställdes av en annan stockholmare, så jag mumlade mest något undvikande. Men frågeställaren gav sig inte utan spände återigen ögonen i mig:
”Ja, men alltså, du har jobb och du sade att du har ägt bilar, varför satsade du inte de pengarna på en bostadsrätt i stället?”, i ungefär samma tonfall som om jag hade berättat att jag prioriterat att köpa en Elviskostym på Ebay framför att betala hyran.
Först tänkte jag att det bara var en ovanligt korkad och beskäftig människa. Men frågan är om hennes åsikt inte är ett symtom på något allvarligare. I Stockholm finns i dag fler bostadsrätter än hyresrätter. Färsk statistik från SCB visar att även om ombildningarna har minskat den allra senaste tiden, så växer klyftan mellan antal hyresrätter och bostadsrätter. Det lilla som byggs i hyresväg uppväger inte de som ombildas till bostadsrätter. Hyresbeståndet i Sverige är i dag på ungefär samma nivå som 1990, medan antalet bostadsrätter har ökat med över 300 000 på samma tid.
I Stockholmstrakten har antalet kommunala hyreslägenheter minskat med tre procent de senaste två åren. Många är oroade över att de lägenheter som säljs från kommunala bostadsbolag så småningom kommer ombildas till bostadsrätter. Privata hyresvärdar kan dessutom göra lite som de vill. De kan ställa lustiga och olustiga krav på sina hyresgäster att vara över 30, att inte ha betalningsanmärkningar eller kunna uppvisa goda referenser från tidigare hyresvärdar (omöjligt för den som söker sin första bostad). Samtliga exempel är hämtade från annonser av privata hyresvärdar som ligger ute på Stockholms stads bostadsförmedling just nu.
Hyresgästföreningen kom nyligen med en rapport som visar att 90 000 studenter saknar bostad. Tidigare rapporter har visat att närmare 300 000 unga är bostadslösa. Den politiker som på allvar driver på frågan om fler bra och billiga hyresrätter borde alltså göra sig populär hos hundratusentals väljare.
Men det slutar inte där. Trots den närmast religiösa ombildningshysteri som rått i framför allt Stockholm, vill inte alla ha bostadsrätt. I våras kom en undersökning som visade att nästan var femte bostadsrättsinnehavare i Stockholm egentligen inte vill äga sin bostad. De hade bara inte sett något bättre alternativ till dyra och osäkra andrahandskontrakt. Regeringens svar på problemet: luckra upp reglerna kring andrahandsuthyrning ännu mer och tillsätt en utredning för hur man ska kunna ombilda hyresrätter till ägandelägenheter.
För många har de senaste årens bostadspolitik varit en veritabel katastrof. Det är skäl nog att kräva att det produceras fler billiga hyreslägenheter i offentlig regi. Men det finns också en poäng i att lyfta fram hur bra hyresrätten är. Det är inte ett andrahandsval för dem som är för unga eller fattiga för att köpa en bostad.
Så, mitt svar till Nyfiken i en strut som jag aldrig hann formulera sist vi sågs: Jag trivs i min hyreslägenhet. Jag vill slippa ångest över räntan eller över vad jag ska göra om mitt kylskåp går sönder. Jag vill inte belåna mig upp över öronen så fort jag har en teoretisk möjlighet att köpa bostad. Jag tycker hyresrätter i allmännyttan är en fullkomligt suverän boendeform.