Spel om pengar orsakar individ och samhälle stora problem. Cirka 165 000 människor har så pass allvarliga problem att de är att betrakta som problemspelare. Det är ett allvarligt folkhälsoproblem, som slår sönder människors liv, relationer och privatekonomi. En vanlig följd är skuldsättning, problem i arbetslivet och att anhöriga drabbas. Cirka 80 000 barn lever i samma hushåll som en problemspelare.
Vi vet att spelproblem slår särskilt hårt i grupper som redan har en utsatt position i samhället. Att förebygga spelproblem är därför viktigt ur jämlikhetssynpunkt. Spelberoende är också numer en diagnos i DSM-5, i samma grupp som alkohol och andra substansmissbruk och likheter mellan de olika drogerna uppmärksammas allt mer.
Spelregleringen i Sverige har utretts flera gånger i Sverige. En ny reglering behövs då den nuvarande inte fungerar. I huvudsak är det Svenska spel, ATG och folkrörelserna som får bedriva spel i Sverige, men det finns otaliga mer eller mindre oseriösa spelbolag som verkar på internet. Många av dessa spelsidor bedriver nätkasino vilket är ett av de mest riskfyllda spelen och som nu gått om Vegasmaskiner och internetpoker som det spel hjälpsökande till Stödlinjen uppger att de har problem med.
De flesta vänsterpartister ser nyttan av att alkohol inte är vilken produkt som helst. Vi förespråkar ett statligt monopol där vi kan sätta sociala skyddshänsyn före vinstmaximering. Vi tror inte att marknaden är bäst på att ta socialt ansvar. Genom åren har jag hört Torbjörn Björlund på ett otal debatter tala för spelmonopol medan först alliansföreträdarna och sedan sossarna menat att licenser ska lösa alla problem med de oreglerade bolagen. Betsson är ett sådant oreglerat företag som struntar i länders lagstiftningar och inte visar några etiska hänsyn: 40 procent av deras intäkter kommer från spelare i Turkiet.
Men när riksdagen röstade om licenser i mars röstade alla 18 närvarande vänsterpartister tillsammans med S och allianspartierna för att ta bort monopolet. I dagarna meddelade Ardalan Shekarabi att en utredning ska tillsättas för att berätta hur licenssystem ska kunna införas.
Vänstern har tidigare profilerat sig när det gäller sociala skyddshänsyn kring spelproblem och utifrån forskning velat värna och utveckla monopolet. Varför denna svängning? Varför denna tro på avreglering när det gäller spel om pengar? Erfarenheterna från Danmark är inte odelat positiva. Har vi samma liberala syn på alkohol? När skedde svängningen och hur gick diskussionerna? Antingen finns det ett genuint ointresse för spelfrågan eller så har det gått en, förhoppningsvis tillfällig, liberal influensa i riksdagshuset. Jag vet inte vilket som vore mest oroande.