Idag bedrivs ingen vargjakt i Sverige, men det kan komma att ändras. Naturvårdsverket vill att Länsstyrelserna ska få ökat inflytande över beslut om jakt på stora rovdjur. Dessutom menar en del experter att det inom en snar framtid kan finnas skäl för att begränsa vargstammen.
– Vargstammen vi har idag tillväxer positivt, den ökar för varje år och har tagit ett rejält kliv uppåt under sista året och den kommer att fortsätta öka de närmaste åren om man inte gör någonting för att begränsa den, säger Håkan Sand, vargforskare vid Grimsö forskningsstation, i en intervju i Ekot nyligen.
Han menar att det kan röra sig om mindre än fem år innan jakt på varg skulle kunna införas.
Men en rad djur- och naturskyddsorganisationer är kritiska. De menar att ett regionalt självbestämmande kan leda till en ökad jakt i vissa områden, då rovdjursmotståndare riskerar få ett ökat inflytande. Därför vill de att eventuell jakt på varg och järv ska beslutas nationellt.
– Redan en liten ökning av jakttrycket på dagens vargstam kan få ödesdigra konsekvenser. Det behövs istället fler vargar och nya djur med nya gener, om den inavlade och sköra skandinaviska vargstammen ska klara sig, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Det finns runt 150-200 vargar i Sverige och Norge. Ett problem som vargstammen står inför är inavel. Hur stor stammen skulle behöva vara för att vara livskraftig råder delade meningar om. Svenska rovdjursföreningen anser att det behövs minst 2.500 individer för att undvika inavel, om man inte räknar med någon invandring utifrån.