Ett ”brev till biskoparna inom katolska kyrkan om samarbete mellan män och kvinnor”, som publicerades i slutet av förra månaden, var tänkt att lugna ned jämställdhetsdebatten. Naturligtvis blev effekten den motsatta.
Vatikanens synpunkter fick en hård utmaning i förra veckan av organisationen Katoliker för ett fritt val, som har sin bas i Washington.
Vatikanens brev, som var riktat både till kyrkan och till omvärlden, tar upp ”vissa tankemönster som ofta står i motsats till kvinnors sanna utveckling”.
Ett exempel på det, enligt brevet, är att man ”starkt betonar ett tillstånd av underordning för att ge upphov till motsättningar – att kvinnor, för att vara sig själva, måste göra sig till motståndare till män”.
I brevet står det även att ”När de står inför maktmissbruk är kvinnornas svar att eftersträva makt. Den här processen leder till motsättningar mellan män och kvinnor, en motsättning i vilken den enas identitet och roll betonas på den andras bekostnad, vilket leder till en skadlig förvirring när det gäller människan. Det har sina mest omedelbara och farliga effekter på familjestrukturen.”
En annan tendens, enligt Vatikanen, är att ”för att undvika det ena könets dominans över det andra, tenderar man att förneka deras skillnader, som ses som enbart effekter av historiska och kulturella villkor.”
Enligt Vatikanen innebär det tankesättet att man ifrågasätter familjen i dess ”naturliga” struktur, samt gör ”homosexualitet och heterosexualitet i stort sett likställda.”
Vatikanen menar att kvinnor ska kunna ägna hela sin tid åt hushållet utan att ”stigmatiseras eller straffas ekonomiskt av samhället”.
Frances Kissling, ordförande i Katoliker för ett fritt val, besvarade Vatikanen i ett brev där hon skriver att det är Vatikanen, inte feministerna, som sår split mellan män och kvinnor, och som förminskar bådas värdighet. Vatikanens brev, menar Kissling, är fyllt av stereotyper och okunniga karikatyrer av feministiska idéer.
Kissling säger till IPS att hon hade trott att den här debatten var över. Att Vatikanen nu tar upp frågan igen visar att man fortfarande måste vara väldigt vaksam, säger hon.
Kissling kritiserar katolska kyrkans brev för att det inte tar upp någon diskussion om männens roll i familjelivet eller i barnens uppfostran. Det finns ingen antydan om att samarbetet mellan män och kvinnor ska innefatta mannens ansvar för att delta i uppfostran. ”Barnen är fortfarande kvinnornas arbete”, skriver Kissling.