På senare tid har allt fler städer i Europa valt att låta kommunala bolag ta över vatten- och elförsörjning som på 1990-talet såldes ut till privata företag.
Det gäller bland annat flera städer i Tyskland, särskilt i området kring München.
– Lokalpolitikerna är övertygade om att samhällsnyttiga företag ska vara offentligt ägda, säger Christoph Goebel, ordförande i kommunfullmäktige i staden Gräfelfing, till IPS.
I en annan stad i närheten av München, Ottobrunn, har ett kommunalt elverk just byggts. Där uppger man att privatisering av samhällsnyttiga bolag varit problematisk eftersom bolagen främst tagit hänsyn till aktieägarnas intressen.
Kommunala bolag tar över
Cirka 2.000 kontrakt med privata vatten- och elleverantörer kommer att löpa ut i år i delstaten Bayern i sydöstra Tyskland. Enligt lokalpolitiker ska kommunala bolag ta över många av dem.
En liknande utveckling syns i flera andra städer i Tyskland och på andra håll i Europa. I Paris tar staden i år återigen kontroll över vattenförsörjningen som i mer än 100 år skötts av ett privat företag.
Paris borgmästare Bertrand Delanoë meddelar att det kommer att innebära ”bättre service till ett bättre pris”. Han lovar även stabilare avgifter.
Olivier Hoedemann arbetar på Corporate Europe Observatory, en organisation som granskar stora europeiska företag och som bland annat tagit initiativ till en hemsida som listar platser i världen där vattnet har gått från att vara i privat regi till att åter skötas kommunalt.
Han säger att privatisering av vatten visat sig vara ett stort misstag överallt, både när det gäller priser och kvalitén på servicen till medborgarna.
Enligt honom är utvecklingen i Tyskland bara ett exempel på en växande trend där vattenförsörjningen tas tillbaka i kommunal regi från att ha skötts av privata aktörer.
– Till och med EU-kommissionen, som i flera år förespråkade privatisering av vatten i utvecklingsländer, har ändrat ståndpunkt.
Han poängterar att kommissionen nu har ett program för att stötta vattenförsörjning i kommunal regi i länder i Afrika, Karibien och Stilla havsregionen. En separat budget på motsvarande 410 miljoner kronor har avsatts för stöd till samarbete mellan kommunala bolag i Europa och verksamhet i Afrika, Karibien och Stilla havsregionen.
– Kommissionen verkar ha insett att det är det bästa sättet att säkra tillgången till rent vatten, säger han.