Kvart över nio, måndag morgon. På ett McDonalds i Altoona, Pennsylvania grips en ung man av polis, efter ett tips av en annan kund. Mannen uppger ett annat namn än det han senare kommer att identifieras som, och när en av poliserna frågar om han varit i New York nyligen blir han tyst och börjar skaka.
Han bär på suspekt packning: en 3D-printad pistol med ljuddämpare laddad med sex kulor, snarlikt det vapen hela New Yorks poliskår nu letar efter. Flera falska ID-kort, varav ett i namnet ”Marc Rosario” som nyligen även använts för att boka ett hotellrum på Manhattan. Och ett tre sidor långt handskrivet manifest, som kritiserar storbolagens girighet och landets privata vårdsystem som sätter pengar framför människor.
Vårdförsäkringsbolaget United Healthcare ska ha nämnts specifikt vid namn, enligt en av de lokala poliserna, som även citerat stycken ur manifestet för nyhetsbyrån AP.
”För att bespara FBI en långdragen utredning, för att jag respekterar vad ni gör för vårt land, tänker jag konstatera tydligt att jag inte samarbetade med någon. Jag är ledsen för eventuella strider eller trauman, men det behövde göras.
Parasiterna bad om det, helt ärligt.”
Om det faktiskt var Luigi Mangione, 26, som sköt United Healthcare-vdn Brian Thompson på väg till ett investerarmöte på Manhattan fem dagar tidigare, är ännu inte helt fastslaget. Mystiska omständigheter och polisgäckande detaljer har omgett brottsplatsen – som att orden deny, defend, depose (ungefär ”förneka, försvara, förverka”) fanns inskrivna på pistolhylsorna, eller när gärningsmannens ryggsäck hittades i Central Park två dagar senare, innehållandes en Tommy Hilfiger-jacka och en stor bunt Monopolpengar.
Parasiterna bad om det, helt ärligt.
Mycket pekar dock mot den välbärgade, vältränade dataingenjörsstudenten från Pennsylvanias universitet, som inte verkar ha gått att kontakta på flera månader, baserat på oroliga kommentarer på hans sociala medier från familj och bekanta.
”Det känns extremt ironiskt att, du vet, vi var i det här spelet och det faktiskt kan ha funnits en riktig mördare mitt ibland oss”, säger Mangiones tidigare skol- och gejmingkamrat Alejandro Romero till NBC.
Att ofta ha spelat det Cluedo-liknande dataspelet Among us med sina vänner är inte nog för att kalla någon mördare. Däremot har Luigi Mangiones konto på hemsidan Goodreads, där han recenserat böcker, väckt större uppmärksamhet.
Många har tagit fasta på hans tankar om Ted Kaczynskis Industrisamhället och dess framtid från 1995. Mattesnillet och teknologi-kritikern Kaczynski är mer känd som ”Unabombaren”, och dog i fängelse förra året, 81 år gammal. De brevbombningar han låg bakom i över ett årtionde dödade tre, och skadade över 20.
Intressant på listan är flertalet böcker om att hantera kronisk ryggsmärta, ett tillstånd som bakgrundsbilden på hans X-profil backar upp: ett röntgenfoto, fyra skruvar i nedre ryggraden.
”Det är enkelt att skriva av detta som en galnings manifest, för att undvika att ställas inför de obekväma problem boken pekar ut”, skriver Mangione, för att sedan citera en annan recension han gillar:
”När alla andra former av kommunikation misslyckas är våld nödvändigt för att överleva. Du kanske inte gillar hans metoder, men ur hans perspektiv är det inte terrorism, utan krig och revolution. […] Fredlig protest ignoreras, ekonomisk protest är omöjligt, så hur länge till innan vi erkänner att våld mot dem som leder oss till sådan förstörelse räknas som självförsvar?”
På läst-listan hittas också Yuval Noah Hararis Sapiens, den nyliberala filosofen Ayn Rands manifest-roman Och världen skälvde, en biografi över världens rikaste man Elon Musk, och – allra senast – Dr. Seuss barnbok The Lorax, en surrealistisk fabel som liksom Kaczynskis Industrisamhället handlar om att ta strid mot miljöförstöring.
Intressant på listan är flertalet böcker om att hantera kronisk ryggsmärta, ett tillstånd som bakgrundsbilden på hans X-profil backar upp: ett röntgenfoto, fyra skruvar i nedre ryggraden. Intervjuade på Hawaii, där Mangione bott, uppger för Huffington Post att han ska ha drabbats av en rejäl nervskada som satt käppar i hjulet för både hans surfande och kärleksliv. Radiotystnaden tidigare i år sammanfaller med en ryggoperation, berättar källan, som även beskriver Luigi som ”välartikulerad och engagerad”.
Ända sedan den enda visuella ledtråden var ett pixligt övervakningsfoto, där knappt halva gärningsmannens ansikte syntes, har en annan beskrivning tagit internet med storm: världens sexigaste mördare. Memer och skämt om hur snygg ”The Adjuster” är (”justeraren”, som hans smeknamn blivit; en blinkning till försäkrings-jargong) har gått varma på sociala medier, och inte avtagit i styrka sedan bilder på Mangiones magrutor i bar överkropp plockats upp av media.
Jämsides syns verkligt, politiskt stöd för gärningen, från både höger- och vänsterhåll, inte sällan som arga eller oförstående reaktioner på större aktörers fördömande av mordet. Under den högerradikala kommentatorn Ben Shapiros Youtube-video ”Den ONDA revolutionära vänstern hejar på mord!” lyder toppkommentaren ”Det är inte höger eller vänster. Det är inte svart eller vitt. Det är rik mot fattig. Du visar ditt sanna jag.” En annan användare säger sig just ha kommit till insikten ”att hela din affärsmodell kräver att vi normala människor hatar varandra”.
Sedan gripandet av Luigi Mangione har en insamling för att täcka hans rättsliga kostnader dragit in över 70 000 kronor. ”Vi är inte här för att fira våld, men vi tror på rätten till ett juridiskt ombud”, lyder beskrivningen.
”När dåligt folk dör, jublar bra folk”, lyder en kommentar från ”Jeremiah”. Han har donerat 100 dollar, och är inte den enda som gjort det samma timme.