Anna Politkovskaja, en av Rysslands mest kända journalister, sköts ihjäl i lördags i hissen utanför sin lägenhet, 8/12 Lesnaya Ulitsa i centrala Moskva. En videokamera fångade vad som kan ha varit mördaren, en lång ung man i mörka kläder och med en svart keps.
Allt tyder på att mordet har politisk bakgrund, och att det på ett eller annat sätt är länkat till Politkovskajas bevakning av Tjetjenien. I svensk media har misstankarna riktats mot regeringstrogna. I Ryssland finns flera spår i spekulationerna, skriver Moscow Times.
Samma dag som Politkovskaja mördades, skulle hon ha inlämnat en längre artikel om tortyr utförd av de tjetjenska myndigheterna till Novaya Gazeta, enligt tidningens redaktör Dmitri Muratov. Muratov säger också att två av bilderna av de misstänkta torterarna försvunnit i samband med mordet. De som anklagades i artikeln var Tjetjeniens premiärminister Ramzam Kadyrov, allierad med Putin. Kadyrov sade på söndagen att han var chockad av mordet, och varnade för att spekulationer i ett tjetjenskt spår skulle vara fruktlöst.
Radiostationen Ekho Moskvys redaktör Alexei Venediktov menade att mordet troligen utförts av ultranationalistiska ryska krafter – Politkovskaja har stått på dödslistor på internet tillhörande extremhögerorganisationer – och att det kunde utgöra en bisarr ”födelsedagspresent” till Rysslands president Vladimir Putin, som fyllde år samma dag.
Medier närstående regeringen har spekulerat i att mordet kan vara utfört av krafter som vill destabilisera Ryssland, och pekat på parallellen till mordet på den ukrainske journalisten Heorhiy Gongadze, som försvann i september 2000 och senare påträffades mördad. Mordet på Gongadze var en bidragande orsak till demonstrationer mot den dåvarande ukrainske presidenten Leonid Kuchma, de demonstrationer som slutligen utmynnade i den så kallade orangea revolutionen 2004, skriver Moscow Times.
Ryssland är ett av världens farligaste länder att verka i för journalister.
Sedan 1992 har 42 journalister dödats.
Få av morden har någonsin uppklarats. Riksåklagaren har personligen tagit på sig att leda denna utredning.
”BLYG – UTOM NÄR DET GÄLLDE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER”
Moskvabon Boris Kagarlitskij, skribent och författare, var kollega till mördade Anna Politkovskaja. Han menar att det finns flera saker med mordet som är märkliga.
Boris Kagarlitskij, som själv är en hård kritiker av Putin, anser att det är osannolikt att rege-ringen ligger bakom mordet.
– Det vore konstigt, eftersom jag tror hon utgör ett större problem som död än levande ur myndigheternas synvinkel. Om de hade velat döda henne, fanns det otroligt många möjligheter att göra det i Tjetjenien, och då skylla på rebellerna eller henne själv. Men nu mördades hon i Moskva. Mordet blev direkt en internationell skandal, och de flesta verkar på ett eller annat sätt vilja lägga skulden på den ryska regeringen.
De flesta är trötta på, och ointresserade av, Tjetjenienfrågan för närvarande, säger Kagarlitskij. Sedan några månader har Tjetjenienfrågan legat i skugga för inrikespolitiska skandaler i byggsektorn.
Boris Kagarlitskij menar att Anna Politkovskaja var en modig och omutlig journalist.
– Hon var känd som en av de viktigaste och mest inflyelserika journalisterna i Ryssland.
Kagarlitskij, som arbetade tillsammans med henne på Novaja Gazeta, minns Anna Politkovskaja som en ”blyg och lugn person”.
– Hon var ingen person som gjorde stort väsen av sig, utom när hon försvarade mänskliga rättigheter. Hon var inte speciellt politisk – precis som många som arbetar med mänskliga rättigheter i Ryssland. Hon kunde vara naiv inför det politiska spelet, men hon var alltid ärlig med att säga att hon inte förstod varför vissa saker skedde.
– Jag uppskattade mycket att hon åkte till Tjetjenien och skrev om det hon såg, men frågade ofta om det var värt att utsätta sig för all denna fara. Men hon brukade svara att hon kände sig säkrare där än hemma. Det är sorgligt att hon fick rätt i det.