Söndagen den 6 september handlade Agenda om svininfluensan, samtidigt som TV4 hade premiär på en ny TV-serie som handlar om en epidemi som slår ut 99 procent av jordens befolkning och några få överlever. I morse i Svenska Dagbladet läser jag ett citat.
”Skulle vi få ett stort influensautbrott får vi kanske glesa ut trafiken”. Säger SJ:s biträdanden presschef Ulf Wallin om att det kan bli inställda turer och förre avgångar om flyg-, buss- och tågbolagens personal insjuknar i svininfluensa.
Jag är inte rädd. Jag vet inte ens om jag kommer vaccinera mig. Jag kommer i alla fall inte springa till vårdcentralen och stå bland de första i kön. Men pressen att känna rädsla kommer från alla håll. Nyhetsförmedlarna har kört varianter på det hela sommaren och det fortsätter. Ingen kritik höjs mot det överdrivna utrymme som svininfluensan får. Läkare kommer ogenerat med olika tips i kvällstidningarna. Apoteket meddelar att de har sålt slut på handsprit.
De stora läkemedelsbolagen tjänar extremt stora pengar på att rädslan ökar. På det sättet kan de pressa regeringar att köpa in stora vaccinlager. Sverige tillhör dem som har det. Varför? Vad tjänar svenska regeringen på att befolkningen är rädd? Jag tycker det är obegripligt. Och moderaterna, som alltid varit hysteriskt rädda för all form av statliga pekpinnar – varken flourtanter, brödrekommendationer eller alkoholtester är bra. Men vaccin till folket är tydligen bra.
Agenda avslutas med en extraordinärt dåligt inslag av en reporter som träffar en psykolog för att prata om rädsla, och det är svårt att förstå om det är ett komedienne inslag eller reportern helt enkelt gör ett så dåligt inslag där hennes egna rädsla tar stor plats. Hon äter inte den bulle som psykologen köpt åt henne eftersom han har tagit i den. Psykologen som ska vara lugnande menar att det finns två ytterligheter, de som inte är rädda och de som är superjätterädda.
Jag inser att jag tillhör en ytterlighet.
Jag är inte rädd. Och om jag är rädd är jag rädd för otestade vaccin inte anpassat för alla som drivs fram med vinstintresset främst.