Oljepriserna fortsätter att vara låga. Bensinbilsägare är glada runtom vid våra mackar. Men bakom detta döljer sig förändringar som kommer att göra dem som är beroende av fossila bränslen till förlorare.
Det självklara är att vi måste sluta använda olja och kol väldigt snabbt därför att vi riskerar att skapa ett kaotiskt klimat. Politiken hittills går alldeles för sakta. Samtidigt sker globala strömningar som påverkas av folkligt motstånd mot exploateringsplaner, lokala omställningsrörelser, forskarnas rapporter, och av politiska mål. Två nya rapporter visar nu att kol, olja och gas blir alltmer riskfyllda investeringsobjekt.
Europa minskar sin efterfrågan med 1,5 procent per år. Kina minskade sin import av kol med 31 procent och Indien med 34 procent förra året (delvis beroende på att de öppnar egna gruvor). Oljebolagen behöver ett oljepris på 60 dollar per fat för klara sig långsiktigt. Idag är priset hälften så högt och kommer troligen aldrig att stiga till gamla nivåer. En stor orsak är den ökande satsningen på förnybar energi.
Politiken går för sakta men det finns hopp om att förändringarna runt om i världen gör att utfasningen av fossil energi kan komma att ske i en exponentiell ökningstakt. Det är bra för klimatet. Och den som tänkt investera i något som har med fossila bränslen att göra bör snabbt tänka om.