BOGOTÁ Posada Carriles greps i Panama 1997 med dynamit som han tänkte spränga när Fidel Castro skulle tala på ett möte i huvudstaden. Carriles dömdes till ett långt fängelsestraff. Men Panamas förra president Mireya Moscoso gav den förre CIA-agenten amnesti som ett sista beslut innan hon avgick från presidentposten i slutet av 2004.
I Latinamerika togs beslutet emot med bestörtning och betraktades som ett direkt beställningsjobb för Bushadministrationen.
Denna anklagades i söndags av Chávez för att ljuga, när Vita huset hävdar att det inte visste om att Carriles befann sig i USA. Denne greps inte för att han sprängt ett kubanskt civilplan i luften och mördat 73 personer, utan för att ha brutit mot USA:s utlänningslagar när han tog sig i USA utan visum.
Venezuelas utrikesminister Alí Rodríguez uppgav å sin sida att USA är skyldigt att avge ett positivt besked till Venezuela om utlämnande av Carriles. I annat fall bryter USA mot det avtal om utlämning som undertecknades av de bägge länderna 1922.
– De är rädda för att han ska snacka, därför beskyddar de honom, sa Chávez med ett ironiskt leende.
CIA-agent i Venzuela
– Under sin tid som CIA-agent i Venezuela torterade och mördade han människor, sade Chávez. Han sade också att han hade bevis för att Posada Carriles deltog i förberedelserna för stats- och militärkuppen i Venezuela den 11 april 2002.
– Allt tyder på att USA-regeringen inte har det minsta intresse av att utlämna Luis Posada Carriles till Venezuela. Gör den inte det inom den uppgivna tidsperioden, kommer vi att ta de diplomatiska förbindelserna under övervägande med den nationen, underströk Chávez.
”Tidsperioden” är 60 dagar som Chávez gett Bush att utlämna CIA-agenten. Chávez tillade att ”nu ställs USA mot väggen om de försvarar terrorism eftersom just nu befinner sig en av Amerikas och världens största terrorister på USA:s territorium”.
– Vi bör ta under omprövning om det är värt att ha en ambassad i USA och de i Venezuela, underströk Chávez.
Sprängde turisthotell
Luis Posada Carriles är inte bara skyldig till attentatet mot flygplanet utan även för flera bombattentat under andra hälften av 1990-talet mot Havannas turisthotell. Där dödades bland annat två italienska turister av sprängladdningarna. Därför trycker Chávez på för att OAS och FN rannsakar USA om landet inte lämnar ut Posada Carriles.
USA:s utrikesdepartements kubanskfödde Roger Noriega, varnade nyligen för att USA kommer lägga fram ett förslag till OAS att skapa en kommission som ska revidera hur demokratiska medlemsregeringarna egentligen är. Förslaget ses som ett nytt försök av USA att isolera Venezuela inom OAS. Men både Argentina och Mexiko avvisar förslaget.
USA:s förslag kommer att presenteras på OAS’ kommande möte i juni som äger rum i Florida. Enligt pressen har förslaget den nye chilenske OAS-chefen José Miguel Insulzas välsignelse.
– De valda regeringar, som inte regerar demokratiskt, borde bli registrerade av OAS, sa Insulza i sällskap med Condoleezza Rice, USA:s utrikesminister.
I ett internt e-postbrev skrev Noriega att ”Insulza accepterade utan några som helst tvivel vår uppmaning att göra ett offentligt uttalande med hänvisning till hotet från Chávez”.