Fyra av sex transnationella oljeföretag fusionerades i ett nytt dotterbolag som lyder under det statliga oljebolaget PDVSA. Detta har nära tvåtredjedels aktiemajoritet i det nya företaget men de utländska parterna kan lägga in veto vid framtida investeringar. Men USA-företagen Exxon Mobil och ConocoPhillips vägrade acceptera de villkor för fortsatt exploatering av olje- och gasreserverna och lämnade därför Venezuela.
Förhandlingar om kompensation för de investeringar som de bägge bolagen har gjort i Venezuela pågår fortfarande och bägge parter har uttalat förhoppningen om att man ska kunna komma fram till en gemensam överenskommelse, som den venezuelanska staten har gjort med de fyra företagen Chevron, BP, Total och norska Statoil.
Situationen kan kompliceras
Men det är om förhandlingarna bryter samman och Exxon Mobil och ConocoPhillips går till internationell medling och ges rätt i denna instans som situationen kan kompliceras. Såväl USA som Venezuela har undertecknat New York-konventionen som garanterar tillämpandet av skiljedomarnas beslut i de länder där konventionen har undertecknats. Vägrar Venezuela att betala ett eventuellt skadestånd för de två bolagen, kan USA frysa inne eller konfiskera venezuelanska egendomar i USA.
I söndags skrev dagstidningen Houston Chronicle att en domare i USA kan komma att besluta om konfiskering av venezuelanska egendomar och överlämna dessa till de två USA-företagen om den venezuelanska staten förlorar i en internationell skiljedomstol. I USA finns det statliga PDVSA:s dotterbolag Citgo som förfogar över flera raffinaderier och 13 000 bensinstationer.
Ny USA-lag förbjuder nya ”OPEC ”
Exxon Mobil och ConocoPhillips har anlitat ett stort antal advokater och har ett stort inflytande i amerikanska media. USA-företagens krav är att den ekonomiska kompensationen ska sättas till dagens världsmarknadspriser, ett krav som den venezuelanska staten har sagt blankt nej till. I stället föreslår Caracas att kompensationen inte kan ses som en spekulativ affär för utländska kapitalintressen utan ska sättas till de kostnader som de bägge företagen hade när de gjorde investeringarna.
En ny lag, Acta 2007 angående olja och gas som nu har ratificerats av USA-senaten, förbjuder suveräna stater att skapa strukturer likt OPEC:s. Enligt lagen ges Vita huset rätt att dra tillbaka ”rätten till immunitet” till de länder som utpekas för att bryta mot lagen som betraktas som en avläggare till Helms-Burton, riktad mot Kuba.
Deltar i moderniseringen av raffenaderiet
– Jag talade igår kväll med Putin på temat och han bekräftade för mig att Ryssland fortsätter som observatör i OPEC. Vi samtalade även över projektet att skapa ett OPEC inom gasutvinningsområdet, ett projekt som analyserades nyligen i Qatar, sa Hugo Chávez till nyhetsbyrån ABN.
Den venezuelanske presidenten uppgav också att Venezuela deltar i moderniseringen av raffinaderiet i den kubanska staden Cienfuegos, ett arbete som avslutas i slutet av 2007.
USA:s energisituation blir för varje år allt mer utsatt. Varje dag importeras tolv miljoner fat olja, en import som år 2020 kan öka till 25-30 miljoner fat.