Inrikes 20 augusti, 2023

Vi är en del av landskapet

Högsommar på andelsodlingen Kultivator på Öland, juli 2023. Foto: Kultivator.

En utopi som bokstavligen växer fram. Ölandsbaserade konstkollektivet Kultivator fungerar sedan snart 20 år som en experimentell plattform för möten mellan samtidskonst och jord- och skogsbruk. Här ger de sin framtidsvision som en del av Flammans utopiserie.

Kultivator grundades utifrån en tanke om att samtalet om vår framtid behöver föras ute i markerna, nära de människor och ekosystem som levererar våra livsmedel, material och energi. Att grundförutsättningarna till liv, men också till rättvisa och kollektivitet finns där. Boplatsen är ett litet småblandbruk på Öland, men vi har applicerat vår tanke i Landskap på många platser i världen. Vi har också haft förmånen att jobba med både långväga och lokala konstnärer, bönder, aktivister, studenter och andra intresserade här på gården under alla år. Det är de, som tillsammans med naturens oräkneliga mer-än-mänskliga livsformer som både vi och konsten är beroende av, som tänker och lever fram den utopi som jag försöker översätta i text här.

Varje verk och varje samarbete har lagt en liten bit till den. Från Kultivators första verk Middag med korna 2004, via häststudiecirklar med kvinnor från asylboenden, kompostmålning hos sanfolket i Sydafrika, ostystning i Arktis, vattenmonument på Öland, spridning av daggmask i Belgrad och Berlin, till anläggningen av en bygemensam matskog här i Dyestad, som händer just nu. Vi zoomar in på den, och landskapet allra närmast oss i den här berättelsen.

2021 kontaktades vi av Moderna museet i Stockholm, som ville utöka samlingarna efter pandemin. Möjligheten att bidra till deras samlingar var förstås eggande men också utmanande. Hur skulle det levande landskapet kunna förvärvas till ett museum? Tillsammans med museets lyhörda intendent Asrin Haidari, som stöttade tankeprocessen i de olika stegen, formulerade vi ett förvärv av vårt landskap genom en undertecknad förbindelse. Den löd så här:

Landskapet

Ett område, en tid.
4.7 ha 5 år

Detta utsnitt bevittnar en förbindelse mellan Kultivator, Moderna Museet, och en yta av 4,7 hektar åker- och skogsbetesmark ur Mittlandet, Öland, hädanefter kallat Landskapet.

Under denna tid och på denna plats ska landskapet förvaltas och gestaltas konstnärligt av Kultivator enligt den erfarenhet som ackumulerats i jorden, hos djuren, växterna, lavarna, svamparna och mikroorganismerna, och i lika mån, vår önskan om och behov av att skapa en ny (sam)existens för överlevnad.

Livsbetingelser för hävdgynnade arter och därigenom biologisk mångfald i Landskapet ska ökas genom utglesning av buskskiktet för större solljusinfall, och bete av får och hästar.

Våtmark och fuktäng i Landskapet ska utökas med dämme. Sånger ska sjungas och pinnar täljas. Nötter ska samlas av möss. Rådjur ska skrapa upp lövskiktet och äta ekollon. Faunadepåer för vedlevande insekter som till exempel långhorningar och ekoxbaggar ska anläggas i Landskapet. Berättelser om en gammal ål i brunnen ska berättas. Ris ska brännas och ved till fyra hushåll hämtas. Kattugglan ska ropa om våren. Material till staket ska skördas och hundarna ska leka. Lammen ska lära sig vilka växter som är ätliga. Vitsipporna ska blomma i Landskapet och hästarna ska köra ut timmer. Vildaplarna ska ympas med kulturäpplen och stenmuren ska ligga kvar. I Landskapet.

Detta avtal upprättas i två likalydande exemplar, varav parterna erhåller var sitt.

Förbindelsen beskriver både hur vi följer restaureringsplanen från Länsstyrelsens ekologer, och den större process som Landskapets talrika naturbefolkning står för. Det finns redan en gemensam strävan, i alla ekosystem och alla kulturlandskap över hela jorden, och vår möjlighet är att göra skillnad i den. Det är utopin. En framtidsvision som alltid har funnits, långt innan vi började tro att både individer och arter kämpar mot varandra för att överleva.

Till exempel det här: det finns över 80 000 ätliga växtarter på jorden. Av dem odlar och äter vi nu ungefär 300. Av dem står fyra stycken för över 90 procent av all livsmedelsproduktion – vete, majs, soja och ris.

Den fossildrivna kapitalismen har utarmat variationer i vad och hur vi äter och tyvärr också på hur vi tror att vi kan bygga samhällen och leva ihop.

När jag som tonåring på åttiotalet i Falun läste Marx i studiecirkel, fastnade särskilt en passage. Det var ett räkneexempel på hur en fri marknad med tillväxt leder till större och större produktionsenheter och i slutändan krymper till ett fåtal aktörer eller monopol. För mig lät det som en sådan paradox att tillväxt får något att bli mindre. Det orimliga är väl snarare att vi valt ordet tillväxt för något som borde heta utslagning? Hur som helst, det stämde. Vi är mitt i den sjätte och största massutrotningen av arter i planetens historia, mitt i en klimatkris som med översvämningar och bränder minskar livsutrymmet för varje minut. Vi har en dominerande idé om hur vi ska organisera oss, som är marknadsekonomi med mer eller mindre socialistiska inslag samtidigt som 1 procent av människorna på planeten äger 50 procent av tillgångarna, åtminstone som vi räknar nu.

Kan evolutionära minnen vara en framtidsvision? Vi tror det.

Men tänk om vi vänder på det, och börjar se oss och resten av ekosystemen som tillgångarna? Inte som en mänsklighet utan framtidstro på den ena sidan, och på den andra en utrotningshotad natur. Utan som ett rikt kollektiv av specialegenskaper där vi alla är en del, från dyngbaggar till narkossjuksköterskor, från mulåsnor och alger till småbönder och eltekniker. En makalöst mångfaldig och superkompetent kraft där många redan jobbar ihop, och framförallt vill och blir lyckliga av det. Det fina är att vi genast kan börja där vi står, och tillsammans med dem som är där med oss. Praktisera samverkan genom direkta åtgärder i landskapen vi är i, och låta det vara revolutionens såbädd.

Något år efter Modernas förvärv bjöd vi in konstnärer till fyra koncentrerade arbetsperioder i Landskapet. Först ut var Mathieu Vrijman, med verket Woods co-lab.

Långhus inspirerat av byggtekniker från Kanadas urbefolkning. Woods co-lab av Mathieu Vrijman. Foto: Kultivator.

I Woods co-lab har Mathieu Vrijman skapat en plats för lyssnande till och med skogen, genom att undersöka materialen som den har gett människan genom tiderna. Verket utgörs av ett långhus, delvis inspirerat av byggtekniker från urbefolkning i liknande skogar i Kanada, men här invävt i Skogsbetesmarkens växande hässlen. Till det kommer redskap och exempel, nyuppfunna och traditionella, som bjuder in till fortsatt gemensamt laborerande både med Skogens material, och med nya visioner för samvaro. Vid invigningen berättade Susanne Forslund, naturvårdare vid Länsstyrelsen Kalmar län och projektledare för Mittlandsprojektet, mer om Mittlandets särskilda karaktär och arbetet som drivs från deras håll. Vad är egentligen ett kulturlandskap? Hur mår det i dag, och hur kan vi föreställa oss ett hållbart brukande i framtiden?

Det andra verket i serien var Fátmmie – öppen famn av familjen Ajnnak, de enda inbjudna konstnärerna som inte är bosatta på Öland.

I den samiska traditionen har det funnits och finns fortfarande heliga platser i naturen. Fátmmie – öppen famn av familjen Ajnnak. Foto: Kultivator.

Hela familjen Ajnnak har arbetat med verket tillsammans, något som kommer sig naturligt inom rennäringen, som familjen också samarbetar i. Det som görs nu påverkar nästa generation, som också ska kunna leva med och i sin omgivning. I den samiska traditionen har det funnits och finns fortfarande heliga platser i naturen, och familjen Ajnnak skapade genom sin medverkan i projektet en plats där Landskapen och vi som finns i dem, kan mötas. Både i sorg över exploatering, gruvdrift och skogsavverkning, men också i tillförsikt till den kunskap som finns i den samiska traditionen, och att alla vi som lever med djuren i landskapet kan ledas framåt av den.

Viva Coleoptera – leve skalbaggen av
Jonas Rahm. Foto: Jonas Rahm.

Med sitt verk Viva Coleoptera – leve skalbaggen, det tredje verket, ville Jonas Rahm öka kännedomen om skalbaggsfaunan i Mittlandsskogen. Många skalbaggar är knutna till det ålderdomliga odlingslandskapet, vilket i vår tid i hög grad har ersatts med mer intensivt jord- och skogsbruk och användning av växtgifter i våra marker. På Öland och i hela Sverige håller dessa arter därför på att dö ut. Genom stiliserade, grafiska brännmärken i skogsbetesmarken ska verket uppmärksamma den allvarliga situationen som skalbaggarna (och vi) befinner oss i, och belysa vikten av att skydda skalbaggarna och deras livsmiljöer. Under invigningen, när ekologen och skalbaggsspecialisten Jonas Hedin berättade mer om Mittlandets (och Sveriges) största skalbagge, kom han flygande, en ståtlig ekoxe, som tålmodigt visade upp sig innan han vandrade uppför en av ekstammarna intill oss.

Det sista verket i serien är en samverkan mellan konstnärerna Marlene Lindmark och Anna Lindvall. I sitt bidrag till En del av Landskapet valde konstnären Marlene Lindmark att gå in djupt under Mittlandets växt- och humusskikt, fram till de ställen i Landskapet där sediment transporterats av forna vattendrag och bildat lera. Processen att hitta, rensa och forma lokal lera från Mittlandet är i sig en resa tillbaka till en tid så långt tillbaka att det är svårt att överblicka. Var låg den här platsen för en miljon år sedan? Leran som material, och i någon mån som minne, har tvättats, silats, bearbetats och bränts till hyllningsporträtt av några av dem som formar landskapet över marken: våra får. Fårens tid på den här platsen är också lång, men ändå mer greppbar än lerans. Vi har ju varit här tillsammans, och generationer av andra växter och djur som minns de betande fårens landskap finns också kvar, om än med nya gemensamma utmaningar. Verket The Choir of the sheep fick sin slutliga form i samtalet med Anna Lindvall som bjudits in som Marlenes poetiska expert i projektet. Med Annas bidrag, ett körverk där en inspelning av fårens röster omvandlas till sång och ackompanjeras live i skogen av Anna på elorgel, knyter konstnärerna samman de ofattbara volymerna av tid i ett kondenserat ögonblick. Fårens kör hörs och ses av oss som samlats där i skymningen, en stund som blir till ett minne. En erfarenhet som läggs till alla de geologiska, organiska, fysiska och själsliga minnen som byggt, och fortfarande bygger, vårt landskap.

Fårens röster omvandlas till sång och ackompanjeras live i skogen på elorgel. Marlene Lindmark, The Choir of the sheep. Foto: Kultivator.

Kan evolutionära minnen vara en framtidsvision? Vi tror det. Som nämndes i inledningen, har vi nu börjat anlägga en bygemensam matskog, och mellan raderna av unga träd växer nu vår andelsodling med lök, potatis, kål och bönor, som vi skördar och äter, ofta tillsammans. Träden är ännu små kvistar, knappt synliga mellan vildmorotsblommorna. Det kommer att ta tid. Kanske kommer det inte att vara i vår livstid som de är fullvuxna, men om allt går bra, om alla i kollektivet på fältet mår bra och kan gynna varandra, kommer de att ge skörd, och en bit åkermark kommer att ha blivit till en skog som är tillräckligt varierad för att ge mat och skydd och material till framtida generationer av olika liv.

I denna framtidsvision får vi människor vara så relationella som vi egentligen vill, och behöver vara. Den enkla och trösterika utgångspunkten är att varje individ inte kämpar mot alla andra om ändliga, knappa resurser, utan att vi i själva verket kollektivt är de resurser vi behöver för att leva. Vi är mat, energi, uppfinningar och omsorg, minnen, gemenskap, utmaningar och värme. Vi är mark, landskap, ekosystem och otaliga specialiserade släkten som lever genom varandra, för annars hade vi helt enkelt inte uppstått.

Ledare 15 april, 2025

Vad ”White Lotus” kan lära oss om rikedom

Aimée visar upp en broderad Lóco från Valentino Garavani, i säsong tre av tv-serien ”White Lotus”. Foto: Fabio Lovino/HBO.

Sann rikedom sticker inte i ögonen – för den syns inte. Förutom när miljardärerna ger sig in i medierna och politiken. Då blir pengarna också farliga på riktigt.

I säsong tre av succéserien The White Lotus, som följer degenererade amerikaner på olika lyxresorter, signalerar kvinnorna status med sina handväskor.

Företagsjuristen Laurie bär en olivgrön Loewe i läder – ett av flera osäkra försök att hålla jämna steg med sina moderiktiga väninnor, medan Kates svarta Valentino uttrycker tjusig Texaselegans. Men skådespelerskan Jaclyn överglänser dem alla, inte främst genom att släpa med en svindyr flätad Bottega till stranden, utan med sin billiga tygpåse från matkedjan Erewhon. Hennes stil kommer inifrån.
Så länge det har funnits hierarkier har det också funnits tekniker för att framställa dem som eviga.

Aristoteles menade att vissa föds som naturliga slavar, med tankekraft nog att förstå order men inte fatta egna beslut. I religiösa system som katolicismen eller det indiska kastsystemet ges ojämlikheten en andlig sanktion. I den liberala kapitalismen framställs klyftorna i stället som rättvisa med skolbetyg, anställningsintervjuer och IQ-tester – alla påstått meritokratiska. Alla dessa tekniker gör klasskillnaderna svåra att ifrågasätta, eftersom de verkar naturliga.

Så hur ser distinktionen ut bland Sveriges rika?

Konservativa, till både höger och vänster, älskar att håna den urbana medelklassens köpvanor, med symboler som rosévin, cykling och elbilar. Den sortens konsumtionsval visar visserligen hur vi lockas att tävla genom diskreta framgångsmarkörer, i stället för att se vad vi har gemensamt.

Hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på?

Men den som är intresserad av den verkliga eliten måste byta scen.

De senaste åren har en ny miljardärklass växt fram i Sverige. De är så många att Affärsvärlden har börjat ranka dollarmiljardärer för att få plats med alla tjusiga namn i tidningen. Men att skriva om denna nya klass är omöjligt, för de syns inte i några flöden. De bär dyra kläder utan loggor, tränar med privata yogainstruktörer, och köper viner som aldrig syns på butikshyllorna. Osynlighet är överlägsenhet.

Det här är förstås uttänkt.

För hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på? Viss konsumtion dyker åtminstone upp i statistiken, som de privatplan vi annars inte ser skymten av. Då och då lägger plutokraterna till för att stiga ned bland sina undersåtar, som när Mark Zuckerberg klev iland på norska Bodø från sin 118 meter långa tremiljardersjakt ”Launchpad”. Resten av rikedomen stuvas undan på öar utan postnummer.

Men inte heller fåtalets lyx är något stort samhällsproblem. Det må vara användbart som bränsle för vår klassvrede, men om någon techbrorsa tror att en klocka för 10 miljoner är bättre än en för tusen spänn spelar ingen större roll. Att någon har byggt en vinkällare i rymden är inte problemet. Problemet är om han finansierar en högerpopulistisk tankesmedja.

Vilka effekter det kan få ser vi inte minst i USA, där teknikmiljardärerna först tog sig an San Francisco, och därefter stod uppradade under Donald Trumps installation. Ägarna till anrika tidningar som Los Angeles Times och Washington Post – Patrick Soon-Shiong respektive Jeff Bezos – har också anpassat sina redaktionella linjer efter presidenten.

Men utvecklingen är densamma i Europa.

I Frankrike har affärsmannen Vincent Bolloré förvandlat mediekanalerna CNews och Journal du Dimanche till högermegafoner, i Tyskland har Mathias Döpfner styrt den redan ökänt konservativa Axel Springer-koncernen ännu längre högerut, och i Österrike använde Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitz sin tv-kanal Servus för att sprida högerradikala konspirationsteorier.

Den svenska utvecklingen följer den amerikanska.

Kvartal startades 2016 av en grupp industrialister, däribland grundarna av kosmetikaföretaget Oriflame, och året därpå köpte finansmannen Mats Qviberg gratistidningen Metro. ”Måste rensa ut en del stalinister”, dundrade han och skapade uppror på tidningen, som han tvingades sälja bara ett halvår senare.

2020 lanserades Bulletin med pengar från en rad miljardärer, i fjol sjösatte Handelsbanken sin mediesatsning EFN, och Flamman har beskrivit hur miljardären Saeid Esmaeilzadeh grundat en numera vilande samtalsklubb på Östermalm för att krossa ”woke”.

Pengar innebär uppenbarligen inte kompetens, och tur är väl det. Men obalansen i makt finns där. Det är inte Jaclyns tygpåse som borde provocera oss – utan miljardärernas nya medieimperier.

Inrikes/Nyheter 15 april, 2025

Kampanj vill samla 300 000 – i protest mot ”mjäkig” vänster

Fayyad Assali är talesperson för gruppen Rättvisa för alla och kampanjen Folkets röst. Foto: Rättvisa för alla.

Kampanjen Folkets röst vill samla dem som inte känner sig representerade av dagens rödgröna partier. Inför valet 2026 lanserar man en kravlista – och vill få tre procent av väljarna att rösta kollektivt.

– Vi vill vara tydliga med att våra röster inte längre är gratis, säger Fayyad Assali till Flamman.

Han är talesperson för Rättvisa för alla, en av grupperna bakom initiativet Folkets röst. I måndags gick de ut med en politisk kravlista inför valet 2026.

På listan finns punkter som avskaffade visitationszoner i förorten, återinförande av permanenta uppehållstillstånd och avgiftsfri sjukvård och kollektivtrafik. Men också krav på att ”fördöma USA:s imperialism” och förklara sionism som en ”rasistisk bosättarkolonial ideologi”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Kultur 14 april, 2025

Vem tar vem? Nya gänget på SVT:s parsåpa ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: SVT.

Än en gång förvandlas hela Sveriges vardagsrum till en mottagning för parterapi. Bakom framgången för ”Gift vid första ögonkastet” ligger den trygga drömmen om att kärlek är något som kan kontrolleras av experter.

Tolfte säsongen av Gift vid första ögonkastet. Redan?

Med den slaka vintersäsongen av GVFÖ och nyligen avslutade Love is blind i bagaget hade jag inte hunnit börja längta efter relationella problem av typen ”hur ska vår vardag gå ihop när han är kvällsmänniska och jag vaknar vid nollsex?”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
TV 12 april, 2025

Grillen #3: ”Pappa, kan vi fira jul utan el i år?”

I veckans Grillen: När ska Elon Musk börja kampanja för Sverigedemokraterna, vilken historisk era är sexigast och varför är det så kul att håna Liberalerna?

Vi gästas dessutom av Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena och författare till boken Dyrtider, för att prata om varför kaffet har blivit så dyrt – och matjättarnas roll i inflationen.

Avsnittet går även att se på Youtube.

Om avsnittet

Medverkande:
Leonidas Aretakis
Paulina Sokolow
Jacob Lundberg

Gäst:
Elinor Odeberg

Vinjett:
Kornél Kovács

Kamera:
Javier Cordova

Klippning:
Petter Evertsen

Kultur 12 april, 2025

Kodnamn: Sociolog

IB-affären är fortfarande en av Sveriges största spionskandaler och spelar en stor roll i Alexandra Franzéns bok. Sedan reformerna som den ledde till menar hon att utvecklingen har gått bakåt. Foto: Moa Bejersten.

Sociologen Alexandra Franzén har skrivit en bladvändare om underrättelsearbetets historia – och oroas av vår tids hemlighetsmakeri.

Sociologen Alexandra Franzén möter mig vid den snurrande entrédörren till Kungliga biblioteket. Hon pratar bred skånska och ser snällare ut än jag hade väntat mig givet hennes specialområde: underrättelseanalys. Jag har läst hennes bok Sanningen ska göra er fria, en bearbetad version av hennes avhandling och en osannolik popsociologisk bladvändare om informationskrig som just kommit ut i handeln.

Själv är jag besatt av spioner. Min vän säger att det gör mig till en pick-me-tjej, men hon har inte förstått. Till vardags oroar jag mig för att bli gripen av främmande makt och att jag inte vet var man får tag i cyanidtabletter. Jag plågas också av irrationell skräck att bli torterad och bara att skriva det känns som jinxarnas jinx. Samtidigt är lockelsen enorm. När en forskare från Försvarshögskolan för ett par år sedan föreslog att vi skulle mötas ”under linden” i Gamla stan gick jag dit, redo att möta mitt öde. Det visade sig vara ett helt vanligt kafé och min själs tulpan sloknade. Tills nu.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 april, 2025

”Rinkeby for life” – musikundret i Järva har blivit historia

Foto: Lisa Mattisson.

Sveriges nyaste kulturarv är kantat av triumf och ung död. Med ”Nation av poeter” vill Mohamed Yussuf att unga ska få läsa om sin tid.

Yasin Abdullahi Mahamoud är 18 år gammal när han för första gången blir haffad av polis med vapen innanför jackan. Några veckor tidigare har hans nära vän och dennes bror blivit avrättade inne på ett café i Rinkeby. Alla har nerverna på utsidan och chocken och sorgen förlamar och förvrider själen i en hel by. Trots att vapnet polisen hittar är skjutklart, grips han inte. Lagarna finns där men har ännu inte trätt i kraft. Det här året släpps också hans låt Trakten min. Snart har den spelats en miljon gånger på youtube.

Du kan inte va’ i trakten min om du är inte härifrån, härifrån
Klart att jag får paranoia varje gång jag taggar härifrån, härifrån
Rinkeby for life!

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 11 april, 2025

Ung högerextremist bakom knivmord i Norrköping

Polisavspärrning, samt gärningspersonens självporträtt. Montage. Foto: Johan Nilsson/TT / Privat.

En 30-årig man knivhöggs för två veckor sedan till döds i Norrköping. En 15-årig gärningsman har erkänt sig skyldig. I hans sociala medier blandas hakkors och antisemitiska konspirationer med hyllningar till Elon Musk.

Det var en vanlig söndagseftermiddag i Norrköping, när en 30-årig man attackerades med kniv i området Himmelstalund. Dådet, som skedde för två veckor sedan, ägde rum i en park och i fullt dagsljus. Mannen hittades svårt skadad på platsen och avled sedan på sjukhus.

I ett öppet meddelande på Facebook skriver den mördade mannens pappa att hans son var ute på promenad och pratade i telefon. Hans samtalspartner hörde orden ”nej, nej” – och sedan blev det tyst.

”Bottenlös ångest, saknad, panik och total tomhet är det enda som finns kvar”, skriver pappan på Facebook.

Strax därefter greps en 15-årig pojke, som senare erkände att han dödat mannen. Polisen gick tidigt ut med att man inte kunnat hitta någon koppling mellan offer och förövare. 

Det är en gärningsperson som uppenbarligen rör sig i högerextrema miljöer på nätet.

Nu uppger SVT Öst att man hittat konton på Tiktok och Instagram tillhörande pojken – där högerextremt material florerar. 

– Vi blev inte jättechockerade, säger Morgan Finnsiö, utredare på Expo.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 11 april, 2025

Varför kämpar V mot högre löner?

Vänsterpartiet vågar inte tycka annorlunda än Socialdemokraterna, menar debattören. Foto: Jessica Gow/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

En ofta bortglömd ljusstrimma i ett EU präglat av högerpopulism, lågkonjunktur och tullhot är att kollektivavtalens ställning stärks och de sämst betalda arbetarnas reallöner ökar. Förklaringen finns i det direktiv om minimilöner som EU antog 2022.

Vänsterpartiet kämpar emellertid envetet för att framgångarna ska rivas upp. Risken är stor att de blir bönhörda – och därmed omintetgör direktivets två mål.

Det ena är att alla arbetare i EU ska tillförsäkras ”en skälig levnadsnivå”, där minimilöner bör utgöra minst 60 procent av respektive lands medianlön. Det andra är att stärka kollektivavtalens ställning. Kollektivavtal är bättre än lagstiftning, enligt direktivet.

Länder där kollektivavtal täcker minst 80 procent av arbetsmarknaden är därför undantagna från krav på lagstadgad minimilön. Det gäller bland annat Sverige. Länder med en lägre täckningsgrad måste ta fram en handlingsplan för hur kollektivavtalens ställning kan stärkas.

Enligt EU-kommissionen kommer direktivet att direkt förbättra lönenivån för 25 miljoner löntagare. Dessutom får löner strax över miniminivån också en skjuts uppåt. Kvinnor gynnas mest eftersom de är överrepresenterade bland de lägst avlönade. Löneskillnaden mellan män och kvinnor beräknas minska med 10 procent.

Varför vill samma Vänsterparti då rycka undan mattan för en facklig EU-framgång som förbättrar livet för många tiotals miljoner arbetare?

Löner höjs, kollektivavtalen stärks och fackets förhandlingsstyrka växer. För fackföreningsrörelsen i EU är direktivet en framgång de arbetat för i årtionden. Men alla är inte glada. Vänsterpartiet, liksom svenska LO och Socialdemokraterna, gjorde allt för att stoppa förslaget. Och den kampen fortsätter även efter att direktivet antagits.

Den danska regeringen anmälde direktivet till EU-domstolen och krävde att det upphävs. Och i Altinget (11/12 2022) pläderade Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Ciczie Weidby för att den svenska regeringen ska stödja initiativet och frågar retoriskt ”Kommer Ulf Kristersson att lägga sig platt för EU?”

Det är ett lätt ”orwellskt” försök att mana fram bilden av ”dumma EU” som ”angriper facket”. En ärligare beskrivning hade varit: ”Ulf, nog ska väl din regeringen vara med när Danmark och EU:s arbetsgivare försöker sabotera EU-fackens största framgång på årtionden?”

Efter viss tvekan gav den svenska regeringen efter för det samlade trycket från Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna och ställde sig bakom Danmark. I dag är läget att EU-domstolens generaladvokat, som ska förbereda en regelrätt domstolsförhandling, rekommenderar att direktivet om minimilöner rivs upp. EU-domstolen brukar ofta, men inte alltid, följa generaladvokatens anmodan.

”Stärk löntagarnas rättigheter”, stod det i Vänsterpartiets valmaterial inför valet till Europaparlamentet. Varför vill samma Vänsterparti då rycka undan mattan för en facklig EU-framgång som förbättrar livet för många tiotals miljoner arbetare?

Ett svar är att partiet inte vågar tycka annorlunda än Socialdemokraterna och LO. En annan pusselbit är att Vänsterpartiet är lite av en ”främmande fågel” i den europeiska vänstern. Där andra inriktar sig på vilken politik EU faktiskt bör driva så är Vänsterpartiets utgångspunkt ofta att EU är något att skydda sig ifrån. Det ska vara ”Sverigepriser”, ”Sverigejobb” och undantag för det ena och det andra.

I det perspektivet blir direktivet om minimilöner något ”som ger EU för mycket makt”. Liksom när Vänsterpartiet, som enda vänsterparti i Europaparlamentet, röstade nej till EU:s stora återhämtningsfond – trots att den innebär klimatinvesteringar för motsvarande 2 500 miljarder kronor!

Europafacket, som samlar EU:s fackliga centralorganisationer, menar att direktivet om minimilöner är ”den viktigaste fackliga framgången i EU på en generation”. Ett beslut av EU-domstolen i linje med generaladvokatens (och Vänsterpartiets!) rekommendation skulle innebära ”ett hårt slag mot arbetande människor och deras fackföreningar” och ”en enkelriktad väg mot social dumpning”, enligt Europafackets generalsekreterare Esther Lynch.

Läs mer

”Brother, which side are you on”, heter det i en klassisk amerikansk fackföreningssång. Den frågan kunde tusen sinom tusen fackliga aktivister i Grekland, Ungern, Frankrike eller Portugal med fog ställa till Vänsterpartiet.

Kommentar 10 april, 2025

En kvinna demonstrerar mot Trump, Netanyahu och Bolsonaro. Texten lyder ”Ingen amnesti för folkmördare och kuppmakare”. Foto: Silvia Izquierdo/AP.

Det nya åtalet mot den tidigare presidenten Jair Bolsonaro visar att den auktoritära högervågen går att stoppa även på andra platser.

Som en gulgrön flodvåg vällde Jair Bolsonaros anhängare in med sina flaggor och landslagströjor på ”De tre makternas torg” i huvudstaden Brasilia. De överväldigade den svårt underdimensionerade polisstyrkan och stormade därifrån de tre institutioner som gett torget dess namn: parlamentet, presidentpalatset och högsta domstolen.

Bland de protesterande var det ”karnevalsstämning”, beskriver en reporter. Men det var en grotesk karneval: demonstranter slog sönder tusenårigt porslin skänkt från Kina, klottrade på landets officiella vapensköld, bajsade på skrivbord och stack knivar i klassiska tavlor – som om de velat mörda historien.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 10 april, 2025

Under den rosa pälsen

Under Nordic Fuzz Cons egna ”prideparad” vällde tusentals furries genom Malmös gamla stadsgator. Foto: Liz Fällman.

Flamman besöker konventet Nordic Fuzz Con i Malmö, där tusentals furries från hela världen möter sin flock varje år. ”Han stinker och äter skräp, och jag glittrar”, säger lodjuret Zee om sin vän, hyenan Sebastian.

– Jag levde i en supernormativ värld tills jag var 32. Jag var på väg att skaffa fru, barn och allt det ”normala”, och insåg att jag hade gått miste om hela mitt liv, till den grad att jag tänkte ta livet av mig.

Kretsarna Sebastian Schriwer hängde i under uppväxten i Ystad beskriver han som fulla av ”rasism, nazism, och grabbighet”. När exet gjorde slut och han blev hemlös såg allt becksvart ut.

– Det här var för exakt fem år sedan, när jag precis hade börjat få kontakt med några furries.

Utanför hotellobbyns panoramafönster passerar en stor massa människor klädda i fursuits – dräkter, ofta färgglada, som påminner om djur från animerade filmer.

– De skrev till mig från en bar i Malmö, och jag tänkte att jag inte hade något att förlora på att gå ut i regnet och träffa folk, en sista gång. Det blev i stället en första gång – första kvällen jag träffade min nuvarande fru.

Kort därefter gick Sebastian från att ”typ ha träffat en bög en gång” till att flytta in i ett furrykollektiv.

– Första året jag var här stod jag mest utanför och kedjerökte, i smärre existentiell kris. Nu är jag öppet bisexuell, ickebinär, och äger en fursuit.

Dräkterna är tänkta att representera ens fursona – en sammanslagning av orden furry och persona.

Plötsligt rör sig djurklungan utanför fönstret rakt mot oss i samlad trupp, för att ta en gruppbild innan paraden genom Malmös stadskärna börjar. Det känns som Kolmården på LSD. Konventet Nordic Fuzz Con är inne på sitt tolfte år, och i år har rekordmånga pälsfantaster – 5 200 stycken – vallfärdat till Clarion, strax intill centralstationen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr