– Företaget har tajtat till bemanningen för att öka produktionen. Personalen här är kunnig om produktionen, det enda de inte kan är att gå ner i lön, säger Mario Izquierdo, huvudskyddsombud på Läkerolfabriken i Gävle.
För inte så länge sedan fick de anställda i fabriken veta att den skulle läggas ner. Produktionen kommer att flyttas till Ljungsbro och Slovakien. Fabriken är för kostsam, enligt Cloetta. Ett sätt att få billig arbetskraft, enligt facket.
– Det är skamligt, de tänker bara på pengar.
Sammanlagt berörs tre fabriker i Gävle, Alingsås och i finska Aura med totalt 345 anställda.
För Läkerolarbetarna i Gävle var det oväntat. De hade tidigare fått lugnande besked om att nedläggningar inte var aktuella när Cloetta gick samman med Leaf som äger fabriken i Gävle. Nu känner de sig lurade. Dessutom kom beskedet från början via telefon.
– Vi var tydligen inte värda mer än ett telefonsamtal, konstaterar Mario Izquierdo.
Protesterna fortsätter
Efter chockbeskedet har de anställda och facket ordnat protester mot nedläggningen. Nu planerar man en manifestation i Stockholm i mitten av maj tillsammans med den nystartade gruppen Läkerolarbetarnas vänner.
– Vi är väldigt taggade att fortsätta protestera.
Tror du det finns någon chans att fabriken blir kvar i Gävle?
– Det är klart, annars skulle vi inte kämpa för det. Vad är problemet? Företaget går med vinst.
Stämningen på Läkerol har varit spänd. Många grät när de fick höra om flytten av fabriken. Företagshälsan har varit inkopplad. Mario Izquierdo pekar på de olika besked som arbetsgivaren kommit med. Nyligen blev fackklubbsordföranden avstängd från arbetsplatsen på grund av ett påstått hot. Detta utan att facket kopplades in som brukligt.
– Vi från fackets sida ser det som en felaktig avstängning. Det verkade mest handla om trakasserier.
Arbetsgivaren backade från avstängningen efter några dagar, men händelsen har gått vidare till centrala förhandlingar med facket.
Jacob Broberg, från Cloetta, säger att koncernen har för många fabriker och att kapaciteten i dem inte utnyttjas fullt ut.
– Vi har tittat på olika förslag och det som ger störst besparingar är att lägga ner de här fabrikerna.
En del menar att det handlar om att flytta produktionen till ett land med lägre löner?
– Det är inte riktigt så enkelt. I så fall skulle vi ha flyttat all produktion till Slovakien. Att delar av produktionen hamnar i Ljungsbro tycker jag visar att det inte är den huvudsakliga drivkraften.
Omflyttningen av fabrikerna är hittills på förslagsstadiet.