Gorka Elejabarrieta Diaz är spansk medborgare, bosatt i Bryssel. Där jobbade han tidigare för Koldo Gorostiaga, som 1999 valdes in i EU-parlamentet för den baskiska vänsteralliansen Euskal Herritarrok (EH). EH sattes emellertid under Gorostiagas mandatperiod upp på EU:s terrorlista och förbjöds – i Spanien. Detsamma hände med ett nytt vänsterparti, Batasuna (Enhet), samt den vallista som satte upp Gorostiaga som sitt första namn till EU-valet 2004.
Partiet terroriststämplat
Idag är sålunda Gorostiaga en före detta EU-parlamentariker. Elejabarrietta Diaz är dock kvar i Bryssel, där han numera jobbar för Batasunas internationella utskott. Flamman träffar honom i Stockholm, där han bland annat träffade flera riksdagsmän från vänsterpartiet och miljöpartiet. Elejabarrietas mission är att informera de som vill lyssna om den baskiska fredsprocessen. En inte alltför enkel uppgift, eftersom hans eget parti är terroriststämplat i Europa.
Innebär det att du är i Stockholm ”under cover”?
– Nej, nej, svarar han med ett litet skratt. Vi är ett parti som alla de andra, och våra två huvudkampformer är det parlamentariska arbetet och massprotester på gatan. Även i Spanien jobbar vi öppet, men staten vill uppenbarligen slå ut oss. Vi fick därför inte delta i något parlamentsval, fast vi tolereras samtidigt. Hur vi i praktiken blir behandlade beror på den politiska konjunkturen som råder vid olika tillfällen.
Är Batasuna inblandat i de pågående fredsförhandlingarna?
– Just nu råder det en absurd situation i Baskien: Den spanska regeringen har inga problem med att träffa och förhandla med ETA, som i åratal har fört en väpnad kamp mot dem, men det finns inga officiella kontakter med oss. Men trots att de faktiskt har träffat oss inofficiellt i flera år nu, så kommer flera viktiga baskiska politiker, däribland den baskiska distriktsordföranden i statsminister Zapateros eget parti, att åtalas – bara därför att de öppet har erkänt att de haft samtal med oss. Det här är ju inte normalt, framför allt inte mitt i en fredsprocess.
Måste integreras
Enligt Elejabarrietta Diaz är det oundvikligt att integrera Batasuna, som representerar en viktig part i konflikten, i den pågående fredsprocessen.
– Vi kräver faktiskt inte att Batasuna ska legaliseras i Spanien. Det är ingen absolut förutsättning för fortsatta samtal, men inte minst utvecklingen i Nordirland har visat att varaktig fred bara är möjligt när alla inblandade parter träffas i rundabordssamtal och enas om förutsättningarna för fredslösningen. Allt vi begär är att polisens attacker mot vår rörelse upphör så länge det pågår förhandlingar om fred.
Hur ser du då på den nuvarande situationen i Baskien?
– Folk i Baskien är inte nöjda med hur det har gått. Trots att situationen i Baskien är positiv, jämfört med hur det såg ut för ett år sedan. För ett år sedan rådde fortfarande full, väpnad konflikt. I dag har vi en vapenvila. Men utöver det har tyvärr inte mycket hänt.
Innebär det, som somliga befarar, att ETA kommer att bryta vapenvilan om inget händer?
– De har mycket riktigt varnat för detta vid flera tillfällen, men jag menar att chanserna för att nå en uppgörelse är ändå bra. Vi vill verkligen ha fred och vill därför driva processen vidare. Och jag tror personligen att det ligger ett tryck på socialistregeringen, snart börjar en lång valperiod i Spanien och freden i Baskien blir en av de viktigaste valfrågorna. Skulle fredssamtalen kollapsa, så vinner ju bara högern på det.
– Vi begär bara att attackerna ska upphöra
Den baskiska fredsprocessen har gått i stå, och mycket tyder på att konflikten mellan de baskiska separatisterna och regeringen i Madrid kan hetta till igen. Ändå är chanserna för en fredsuppgörelse bra, menar Gorka Elejabarrieta Diaz, internationell sekreterare för det baskiska vänsterpartiet Batasuna.