Varför söker Sturgeon mandat att utlysa en ny folkomröstning nu?
– SNP (Scottish National Party) har länge velat hålla en ny omröstning och lovade 2015 att de skulle göra så om omständigheterna förändrades. Deras argument är att folk som röstade nej 2014 röstade för ett annat Storbritannien än landet som kommer att skapas efter Brexit. Dessutom röstade en klar majoritet i Skottland för att stanna kvar i EU medan engelsmännen var emot.
Sturgeon har ju tidigare ställt upp särskilda villkor för Brexit-förhandlingarna. Vad exakt i förhandlingarna är det som har fått henne att nu utlysa folkomröstning?
– Helt enkelt att premiärminister Theresa May har avvisat alla förslag och krav från Skottland och sagt att Storbritannien är ett land och att man röstade som ett land. Skottland har till exempel bett om att få en särställning på samma nivå som City of London ska få för att skydda finansindustrin, men May har inte ens visat någon vilja att förhandla. Andra krav är att EU-medborgare i Skottland ska få permanent uppehållstillstånd, att man ska fortsätta ha fri invandring från Europa och att Skottland ska få kontroll över vissa områden som i dag styrs av Europeiska kommissionen. Men Mays uttalanden tyder på en stärkt centralregering i Westminster och en helt annan typ of relation till EU för skottarna som numera har sex ledamöter i Europaparlamentet.
Hur har reaktionerna varit på beskedet?
– Beskedet kom lite otippat. Många trodde att det bara var ett utspel när Sturgeon hotade med ny folkomröstning efter Brexit-omröstningen. Det är som att kasta in en granat i ett brinnande hus. Vi lever i en ständig och pågående politisk kris. Då kändes det rimligt att May skulle ge Skottland åtminstone någonting men hon har visat sig vara okunnig och obstinat. Hela denna kris och den på Nordirland är Mays verk.
Labours ledare Jeremy Corbyn har uttalat sig mot en ny omröstning för att det bland annat skulle leda till hårda åtstramningar i det självständiga Skottland. Hur ser du på det uttalandet?
– Corbyn har dålig koll på Skottland och är inte alls insatt i frågan, men det finns mycket som talar för det argumentet. Däremot ser framtiden ännu dystare ut för Storbritannien efter Brexit och man räknar nog med att få hjälp av EU för att förstärka Skottlands ekonomi.
Vi kan inte bygga ett nordiskt samhälle med skatter på amerikansk nivå
Angående ekonomin talas det ju mest om oljan. Hur ser du som grön på den frågan?
– Oljefrågan är komplicerad. Man kan inte bara stänga ner industrin över en natt. Med dagens låga oljepriser blir SNP ändå tvungna att fokusera på andra industrier, men av vad jag förstår har även de gröna uttryckt villkorat stöd för industrin. Dock vill de att vinsterna investeras i fonder för förnyelsebar energi och ekonomisk utveckling på landsbygden. En sak som är till Skottlands fördel är att vi inte är så många. Även små vinster från oljan kommer att märkas i ekonomin. Men det kommer aldrig att bli som i Norge.
Hur ser höger-vänster-dynamiken i frågan ut?
– I Skottland är självständighetsanhängarna i regel vänsterväljare eller liberala. Kampanjen kommer att handla mycket om Tories, och nu när de gröna vuxit kommer vi att se nya röster från vänster i debatten. Labour är förstås för att stanna men det är ett parti som håller på att dö i Skottland. Nej-sidan kommer att bli ett Tory-projekt. Det är inte hela sanningen, men i media kommer det se ut som en höger-vänster-konflikt.
Och vad är hela sanningen?
– Att det är komplicerat, det är inte givet att Skottland efter utträde skulle bli ett socialdemokratiskt land, och det är mycket som är bra med Storbritannien. Vi kan inte bygga ett nordiskt samhälle med skatter på amerikansk nivå, så det blir intressant att se hur de löser det.
När kan en ny omröstning väntas?
– Man talar om våren 2019 men det beror på tidsramen för Brexit. SNP:s plan är att folk ska rösta när villkoren för Brexit och avtalet med EU är klart. De menar att man då kommer veta vad man röstar för och emot.
Hur ser opinionsläget ut?
– Nu ser man en jämvikt i siffrorna, folk har rört sig lite mot självständighet sedan 2014, men om vi ska ha en valrörelse som pågår i två år nu kommer folk att påverkas. Man startade i princip i måndags och SNP vill samla in en miljon pund på två månader. Man ska inte underskatta SNP:s förmåga att mobilisera aktivister och resurser. De har 120 000 medlemmar.