På en tvärgata på Söder i Stockholm finns en dörr till en brant källartrappa. I lokalerna huserar sedan ett par månader Högkvarteret, en queerfeministisk bar, scen och kulturcentrum.
– Jag tror att vi lockar dem som tilltalas av något lite annorlunda, säger Hanna Wildow, en av initiativtagarna.
Inga begränsningar
Idén föddes ur kulturföreningen Idyll. De aktiva i föreningen arrangerade ofta olika kulturevenemang på krogar och uteställen. Under flera år var tanken på ett eget ställe en dröm som så småningom tog fast form. De tyckte det saknades en frizon från rasism och sexism i Stockholms uteliv.
– Det kan vara något så konkret som att somliga gäster på krogar gärna ville kommentera om ett samkönat par kysste varandra.
Dessutom ville de aktiva kunna styra mer över sina egna arrangemang.
– Vi kände ofta att vi var tvungna att förhandla med platserna vi var på, och kanske linda in vårt budskap lite. När vi driver ett eget ställe finns inga begränsningar utom dem vi själva sätter. Vi kan vara hur radikala eller snuskiga vi vill, säger Hanna Wildow och ler lite.
Queer filmfestival
Fem kvällar i veckan håller man öppet, ofta med panelsamtal, uppträdanden eller teater. Återkommande arrangemang är bland annat en litterär salong, där publiken får stifta bekantskap med en tidigare oöversatt författare. Nu i november ordnar föreningen Idyll en filmfestival.
– Vi vill visa film som är mer kritisk och ifrågasättande. Många filmer som behandlar till exempel HBT-frågor tenderar att ändå reproducera normer och återställa en slags heterosexuell ordning.
Hanna Wildow tar filmen Brokeback Mountain som exempel.
– Det är på många sätt en helt fantastisk film, men samtidigt slutar det i död och sorg. Ett exempel på mer normbrytande handling inom mainstream-underhållning skulle kunna vara tv-serien L-word. Man kan kritisera den ur ett etnicitets- eller klassperspektiv, men det ickeheterosexuella får ta plats i serien på ett självklart sätt.
Vill välkomna alla
Men vad är det då som gör Högkvarteret queerfeministiskt, mer än utbudet på scenen? Enligt Hanna Wildow har man jobbat mycket med alla delar av verksamheten.
– Idén är att vår inriktning ska genomsyra allt, från dörrvakter, att vi har ett ekologiskt utbud i baren, till att vi försöker hålla ned priserna så alla ska kunna komma hit.
Högkvarteret har en maxgräns på 60 kronor i entrén.
– Egentligen tycker jag det också är för dyrt, men jämfört med vad det kan kosta att gå ut i Stockholm är det ändå billigt.
Åldersbredd
Hanna Wildow säger att de hittills har haft en bred uppslutning bland gästerna.
– När vi drog igång var vi lite oroliga för att det skulle kunna bli en väldigt intern stämning, där man snabbt skulle börja känna igen besökarna. Men så har det absolut inte blivit. Det har kommit många olika människor och det kan skilja 25 år i ålder mellan den yngsta och äldsta besökaren under en kväll.