Den nya danska regeringen består av Socialdemokraterna, Socialistisk Folkeparti och det borgerliga Radikale Venstre. I och med att vänsterpartiet Enhedslisten stödjer regeringen i Folketinget har statsminister, socialdemokraten Helle Thorning-Schmidt, fått förtroende att bilda regering.
Regeringsförklaringen innehåller förändringar i Danmarks kritiserade invandringspolitik: bland annat avskaffas det så kallade poängsystemet för anhöriginvandring och kraven för medborgarskap liberaliseras något. Dock blir något slags prov för medborgarskap kvar. Regeln om att invandrare måste vara minst 24 år för att få gifta sig med någon från ett annat land och bosätta sig i Danmark kvarstår. Flyktingar ska också få rätt att bo utanför de stora så kallade asylcentren och få rätt att arbeta.
På det ekonomiska området ska en stor skattereform genomföras, med sänkt skatt på arbete, samtidigt som satsningar på skola, miljö och integration ska genomföras.
SF sitter nu i en dansk regering för första gången någonsin men gjorde ett dåligt val och fortsätter rasa i opinionen efter valet. Flamman har talat med Pernille Frahm, folketingsledamot för SF som inte fick förnyat förtroende efter partiets dåliga val. Hon menar att den nya regeringsförklaringen har goda sidor men också en hel del problem.
– Framför allt det ekonomiska är dåligt, där har Radikale Venstre fått mest genomslag, säger hon och syftar på skatterefomen som ensidigt sänker skatten på arbete.
Banker ska betala
Även SF vill sänka skatten på arbete men vill samtidigt höja skatten på företag, särskilt banker ska vara med och betala för finanskrisen. Överhuvudtaget ligger skrivningarna om ekonomi i regeringsförklaringen nära det borgerliga Radikale Venstre.
– Det kan bli problem när vår skatteminister ska föra en borgerlig skattepolitik, som vill sänka skatten på både inkomster och arbete, säger Pernille Frahm som dock inte menar att SF borde ha sagt nej till regeringsförklaringen.
– Jag var inne på det innan jag såg resultatet men när jag ser vad som åstadkommits ser jag att det finns tydliga SF-avtryck vad gäller integration, miljö, hälso- och socialpolitik. Det är bara det att ingen vet om det.
Partiet har kritiserats hårt för att ha varit otydligt och dåligt på att redovisa vad det har fått igenom i förhandlingarna och vad det har krävt. Dessutom har det riktats kritik mot att den unge Thor Möger Pedersen, 26 år, blev partiets skatteminister trots att han inte lyckades samla tillräckligt med röster för att bli invald i Folketinget. Erfarnare, och populärare, namn som Steen Gade, Holger K. Nielsen och Pernille Vigsø Bagge har förbigåtts av Villy Søvndal som anses ha hållit en ny, ung och mindre principfast kader under armarna de senaste åren, skriver bland annat tidningen Information.
Systemet med så kallad efterlön avskaffas nu också och ersätts med möjlighet till tidig pension för särskilt utsatta grupper. Systemet har hittills gett rätt till de som betalat in till systemet att gå i pension vid 60, oavsett om de är friska eller ej. Dock för mindre pengar än folkpensionen. SF har varit mycket kritiska mot avskaffandet av efterlönen men fick här inget gehör.
SF valde att inte driva några integrationsfrågor alls i valrörelsen, trots att partiet nu har fått gehör för flera av sina krav i den nya regeringen.
”Misstag”
– Jag menade redan då att det var ett misstag. I de stora städerna Köpenhamn och Århus har stämningarna helt förändrats sedan valet 2001 och där har Enhedslisten och Radikale Venstre tagit röster från oss i den frågan, säger Pernille Frahm.
– Om vi vunnit 100 röster på landet på att inte driva integrationsfrågor, så har vi förlorat 1 000 röster i städerna samtidigt.