Som skuggan följer ljuset utspelar sig i Svartvik utanför Sundsvall i samband med den landsomfattande strejkvågen i Sverige 1932–1933. Varför dras du till denna tid och miljö?
– Det började med att jag skrev den första boken om Bricken, Sågverksungen, som handlar om den första riktiga strejken i Sverige i Sundsvall 1879. När jag fördjupade mig i den blev jag bara mer och mer intresserad av sågverksepoken och dess människor. Den blev egentligen ganska kort och har inte lämnat så många fysiska spår, men samtidigt är hela Sverige ett enda stort spår av sågverksepoken i och med att det var den första industrin.
– Det som är särskilt spännande med den här miljön är de starka folkrörelserna. För mig som är kristen och vänster så var det som att hitta hem. Jag har inga släktrötter i Sundsvallsområdet, mina rötter finns i Sörmland och Skåne, men det jag särskilt fastnade för var det här folkrörelsearvet var sammanhang jag inte riktigt förstod när jag först upptäckte det i tonåren. Mycket av det som blev det moderna Sverige börjar här.
I den här boken har Bricken hunnit bli 63 år. Hon är en from kristen och klassmedveten socialist som oroar sig för att hennes barn ska bli strejkbrytare och försöker föra erfarenheterna från både 1879 och storstrejken 1909 vidare.
– Ja, att barnen ska bli strejkbrytare är ju det värsta som kan hända. 1908, året före storstrejken, ägde över tusen strejker och lockouter rum i Sverige. Sverige var ända fram till 1932, när boken utspelar sig, ett av världens mest oroliga länder på arbetsmarknaden. Året efter Ådalen sköt man igen på strejkande arbetare både i Klemensnäs och i Sandarne, vilket är väldigt bortglömt. Sedan kom Saltsjöbadsandan och så vidare, men det känns extra viktigt att lyfta fram den här epoken i dag med tanke på alla angreppen på arbetsrätten som sker. Det är verkligen inga självklarheter de rättigheter man kämpat sig till, utan det var en lång och svår kamp.
Ser du fler paralleller till i dag?
– Ja det är ju väldigt många paralleller tyvärr från den tiden. Alla de som i dag jobbar som daglönare med tillfälliga anställningar. Ungdomar som har mobilen som fotboja och kallas in på kort varsel, eller inte kallas in och blir utan lön, och tror att det alltid varit så. Att det måste vara så! Fascismen är ett annat exempel. De som framställer det som om de stora konflikterna står mellan infödda och utrikesfödda eller mellan folket och media. Vi i vänstern har en stor uppgift i att synliggöra ekonomiska orättvisor och klassperspektiv. För det finns så många krafter som vill framställa annat som det centrala.
Som skuggan följer ljuset
Vibeke Olsson
Libris