JOHANNESBURG Att en affärsman står åtalad i Sydafrika är inget konstigt. Men Schabir Shaik – som just nu står åtalad för två fall av korruption och ett fall av bedrägeri – är ingen vanlig entreprenör. Han är därtill finansiell rådgivare till Jacob Zuma – som i sin tur anklagas för att ha tagit emot motsvarande drygt 1,3 miljoner kronor för att främja Shaiks affärsintressen.
Även om Zuma inte sitter åtalad i samma bås som sin rådgivare menar många att vicepresidentens politiska framtid är beroende av resultatet i rättegången, som inleddes i förra veckan i Durban.
Fallet ses också som ett test på hur effektivt landets rättsväsende är i kampen mot korruptionen.
En del bedömare har till och med beskrivit rättegången som den viktigaste i landet sedan apartheidsystemet avskaffades.
Relationen mellan Shaik och Zuma är av gammalt datum. De lärde känna varandra då de båda slogs för att få ett slut på apartheid.
När systemet avskaffats 1994 utsågs Zuma till lokal minister med ansvar för ekonomi och turism i regionen KwaZulu-Natal. Men snart började han få ekonomiska problem.
Shaik säger att de 1,3 miljoner kronor som han och hans företag överförde till Zuma inte var något annat än ett uttryck för deras vänskap.
Enligt statsåklagare Billy Downer hade dock Shaiks företagsgrupp Nkobi egentligen knappast råd med denna utbetalning – som enligt åklagaren i själva verket utgjorde en muta i utbyte mot politiska gentjänster.
Ett av de första av över hundra vittnen berättade på torsdagen att Shaik ofta skröt om sina ”politiska kontakter” i samband med möten med tilltänkta affärspartners.
Dessutom har Shaik pekats ut som delaktig i en affär där nästan 600 000 kronor om året skulle betalas ut till Zuma från den franska vapentillverkaren Thomson-CSF, som numer heter Thales.
Åklagaren hävdar att detta var en muta för att få Zuma att arbeta för en mycket stor vapenaffär.
Shaik nekar till anklagelserna, liksom Zuma – som in sin tur tycks ha fortsatt stöd bland många av sina politikerkollegor.
Landets fackliga kongress, Cosatu, som har 1,5 miljoner medlemmar, har anklagat den grupp som utrett de påstådda brotten för att ha läckt ut olämpliga uppgifter till medierna. Cosatu har även sagt att det kan finnas politiska motiv bakom processen. Den anklagelsen delas dock inte av Sheila Camerer från oppositionspartiet Demokratiska alliansen, DA. Hon menar istället att det framstår som alltmer märkligt att inte också Zuma åtalats tillsammans med Shaik.
Åklagarmyndigheten har sagt att det finns bevis mot Zuma, men att de inte är tillräckligt starka för att väcka åtal.