Det var antagligen en ganska nöjd Jonas Sjöstedt som åkte på semester efter sitt framträdande i Almedalen i förra veckan. Ett par veckor i norra Sverige skulle det tydligen bli.
Det fanns skäl att vara nöjd för Vänsterledaren. Sedan förra valet har partiet envist hållit fast vid sin linje. Fått igenom reformer, och klättrat, sakta men säkert, i opinionen. Håller trenden i sig kan valet 2018 bli ett av Vänsterpartiets mest framgångsrika någonsin.
Frågan för vänsterpartisterna är förstås hur framgångarna ska växlas in till inflytande. När Flammans talar med en låg rad företrädare för partiets distrikt visar det sig att det inte är en alltförr lätt fråga att besvara. Eller snarare: att det finns flera olika svar.
– Otvivelaktigt ska man satsa på att vara med i en regering. Det är det som politiken går ut på, säger Carin Högstedt, ordförande i Vänsterpartiets Kronobergsdistrikt.
Men hur ska den regeringen se ut, egentligen?
Ska man vara petig så finns det ett kongressbeslut om den valplattform som Vänsterpartiet går till val på:
”Vänsterpartiet är det enda partiet som tydligt säger att vi vill ha en regering utan borgerliga partier och högerextremister.”
Står det.
Sen står det också:
”Om det finns förutsättningar att bedriva vänsterpolitik är vi beredda att ingå i en sådan regering. Vänsterpartiet är alltid redo att förhandla och göra uppgörelser i enskilda sakfrågor, även över blockgränsen, men bara om det gör Sverige till ett mer rättvist och jämlikt land. ”
– Personligen kan jag tänka mig blocköverskridande, och helst då Centern. Ja, det är kanske det enda jag kan tänka mig egentligen, säger Carin Högstedt.
Bore Sköld, distriktsordförande för Västerbotten, tycker däremot precis tvärtemot Carin Högstedt. Någon regering ska Vänsterpartiet inte sitta i med mindre än att partiet blir större än S och bildar en regering med med ett grönt och ett rött stödhjul. Och det är inte speciellt troligt, tror han.
”Tokigt” att stödja en sosseregering med L eller C
Att stödja ett blocköverskridande samarbete, ens för att hålla SD ute, är uteslutet.
– Att Vänsterpartiet skulle stötta en sosseregering med L eller C – så tokiga kan de inte vara i partistyrelsen, säger Bore Sköld till Flamman.
Vid förra valet ville Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet skulle sitta i regering. Vissa skulle säga att han till och med räknade med det. Men Lövfen sa nej och Vänsterpartiets omtalade inflytande under mandatperioden byggde egentligen på den borgerliga alliansens samtycke.
Vill Lövfen regera med Sjöstedt den här gången, då? Det är en annan fråga för vänsterpartisterna.
Det mesta tyder väl, ärligt talat, på nej. Stefan Lövfen har flera gånger och inte otydligt öppnat för en mittenregering.
Samtidigt har båda Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf tackat nej till Socialdemokraternas inviter.
Ingen brist på spekulationer
Besked om vad som händer efter valet är det ont om. Spekulationer, däremot råder det ingen brist på. Det finns knappt ett teoretiskt regeringsalternativ som inte har föreslagits i media vid något tillfälle under året.
På flera håll väljer Vänsterpartidistrikten att inte ens kommentera regeringsfrågan i det nu rådande läget.
I Vänsterpartiets tunga Göteborgsdistrikt har halva ledningen – den andra halvan är på semester – kommit överens om att inte uttala sig alls.
John Edström sitter i det styrande arbetsutskottet och skriver i ett mejl till Flamman att man inte heller planerar att diskutera regeringsfrågan innan valet.
– Vi har inte planerat att ha en sådan diskussion innan valet nej. Vi fokuserar på att nå ett så bra valresultat som möjligt först.
Från Vänsterpartiets största distrikt, Storstockholm, får Flamman ett liknande svar.
– Jag vill inte spekulera i regeringsfrågan. Det viktigaste är att mobilisera människor för förändring, mota tillbaka rasismen i alla partier och flytta fram vänsterns positioner i valet, säger Elena Karlström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.
Också från Uppsala, ett annat stort distrikt, lämnar man beskedet att regeringmakten är viktig, men inte om den sker under ”en nyliberal ekonomisk tvångströja”.
En undersökning från Novus och SVT från slutet på juni ger en bild av vad väljarna tycker:
26 procent av ”rödgröna” väljare vill se ett blocköverskridande samarbete.
37 procent vill hellre se ett fortsatt samarbete mellan S, V och MP.
Som det ser ut i dag kommer det andra alternativet vara alldeles för litet för en egen majoritet.
Oklarhet gynnar V
Men partisekreteraren Aron Etzler är inte helt missnöjd med de oklara läget i regeringsfrågan. Det gynnar ett parti som står fast vid sina kärnfrågor, menar han.
– När det råder ett så oklart läge vill man ha ett parti man kan lita på. Då ska man rösta på Vänsterpartiet, säger han till Flamman.
Formuleringen är knappast en slump. Samma besked ville Jonas Sjöstedt ge i sitt Almedalstal strax innan han for på semester: du kan lita på Vänsterpartiet.
I övrigt, säger partisekreteraren, är det valplattformen som gäller. Precis som Uppsala, Göteborg och Storstockholms distriktsledning ger han dock inga tvärsäkra besked. Aron Etzler dunkar istället in formuleringen en gång till:
– Det är ingen som vet hur det kommer se ut efter valet. Det är poängen med en valrörelse: att läget förändras. Därför ska man rösta på ett parti vars värderingar man kan lita på, säger han till Flamman.
Erik Ohlsson, distriktsordförande för Blekingedistriket, jämför läget med en viktig match i fotbolls-VM:
– Det är nästan som att man inte vill säga något i förväg, för man vill inte påverka resultatet. Man vill inte jinxa det.
Det mest troliga, enligt Erik Ohlsson, är en enpartiregering där Socialdemokraterna söker stöd för sin budget via förhandlingar med andra partier.
– Man brukar säga att när Socialdemokraterna sitter i regering och vänstern står vid sidan av så mår vi bättre av det. Men jag är inte så säker på det. Det är när vi kan genomföra saker och få igenom realpolitik som vi mår bra.