– För att fortsätta växa måste vi nå ut till grupper vi inte når idag, som elever på yrkesprogram på gymnasiet eller unga inom LO-yrken.
Det säger Stefan Lindborg, som föreslås väljas till Ung vänsters nästa förbundsordförande på förbundets kongress om ett par veckor.
De senaste åren har Ung vänster blivit en starkare organisation. Mycket arbete har kretsat kring att bygga upp klubbar och distrikt. Stefan Lindborg hoppas att kunna utveckla förbundet ännu mer i den riktningen. Han vill ha ett flexibelt förbund som finns där ungdomarna finns.
– Vi kanske inte bara ska kräva fritidsgårdar till exempel, utan även ordna egna fritidsaktiviteter.
Han tar upp feministiskt självförsvar som ett exempel där förbundet har lyckats bra med att nå ut och menar att det är något som man kan dra lärdom av på fler områden.
Själv gick han med i Ung vänster för ungefär tolv år sedan.
– Det var mycket en effekt av hur samhället förändrades under 90-talet, som ung märkte man det in på bara skinnet när klasserna blev större, klassklyftorna ökade och klasskompisars föräldrar blev arbetslösa.
Stormigt förflutet
Ung vänster idag tycks utåt sett vara ett tämligen enat ungdomsförbund. Så har det inte alltid varit. För några år sedan eskalerade de interna konflikterna med bland annat anklagelser om fraktionsarbete som utmynnade i en extra utlyst kongress. Enligt Stefan Lindborg är det numera historia.
– Det är ganska många år sedan nu. En viktig erfarenhet vi dragit är att det är när vi agerar tillsammans som vi är som starkast; skiljelinjen går aldrig inom förbundet, utan mellan oss och högern.
Av debattinläggen i Ung vänsters interntidning att döma tycks det inte heller finnas så starka skiljelinjer inför kongressen. Men en av de saker som har debatterats är förbundets historieskrivning, där en del menar att man har en alltför romantiserad syn på bland annat samförståndspolitiken mellan fack och arbetsgivare som rått i Sverige.
En del menar att ni blivit för sossiga om man ska uttrycka det lite tillspetsat?
– Vi har ju en syn på fackföreningsrörelsen som den viktigaste kraften för att åstadkomma en samhällsförändring. För att bekämpa otrygga anställningar och föra en politik för full sysselsättning måste man stärka den så att arbetarklassens positioner kan flyttas fram.
Fast det förnekade väl inte kritikerna heller, utan kritiken rörde väl en lite för nostalgisk syn på bland annat samförståndsandan?
– Jo, men den svenska modellen som den sett ut, är idag är under stort hot. För att säkerställa en bra löneutveckling tror vi det är viktigt att försvara den. Det handlar om att se att det finns olika intressen för arbetsgivare och anställda.
Feminism och antirasism
Ungas rätt på arbetsmarknaden är också en av de frågor Ung vänster har drivit som starkast under de senaste åren och kommer att fortsätta med.
– Att vara ung är att ständigt vara på tunn is idag, säger Stefan Lindborg om otryggheten många unga upplever.
Han nämner också feminism och det antirasistiska arbetet som frågor med hög prioritet.
– Ibland tror jag det inom vänstern finns en övertro om att man kan demonstrera bort rasismen. Vi hoppas kunna starta mer breda och folkliga initiativ, som antirasistiska grupper i skolor.
Till sist, vad är roligast med att arbeta i Ung vänster?
– Arbetet med att förändra samhället är så klart roligast och alla människor man träffar när man jobbar tillsammans.
Personakt
Ålder: 26 år.
Bor: I Fisksätra utanför Stockholm, uppvuxen utanför Borås.
Gör: Arbetar just nu som förbundssekreterare för Ung vänster, har tidigare arbetat på bageri och pluggat ekonomi.
Stefans tre hjärtefrågor:
• Stärka ungas ställning
på arbetsmarknaden.
• Kamp mot rasism.
• Fortsätta med Ung
vänsters feministiska offensiv.