– Skrämmande, fullständigt oacceptabelt och i strid med både lagar och regler.
Det säger fackförbundet Unionens förbundsordförande, Cecilia Fahlberg, om arbetsvillkoren på The Phone House.
SVT:s Dokument inifrån beskrev i söndags hur unga utnyttjas som så kallade eventsäljare. Programmet visade hur eventsäljare för MSG The Phone House, som sålde mobiltelefoner och abonnemang på gator och i köpcentra, förespeglades väldigt höga lönenivåer, trots att de flesta enbart hade en provisionsbaserad lön. De kunde jobba upp till tolv timmar per dag, med små möjligheter till rast, i en mycket pressad arbetssituation.
– Det här är en allvarlig påminnelse om att det håller på att växa fram en arbetsmarknadens bakgård, där inte minst unga människor utnyttjas under fullständigt orimliga arbetsvillkor, säger Cecilia Fahlberg.
Dokumentären väcker upprördhet men inte förvåning, anser Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström.
– Vi känner igen bilden som ges i programmet. Det är det här vi kämpar mot varje dag. Vi genomför tiotusentals förhandlingar varje år.
För att förhindra att unga utnyttjas på arbetsmarknaden måste lägstalönerna och lagen om anställningsskydd försvaras, anser han.
Nu lanserar The Phone House mobila butiker, i stället för fältförsäljningskiosker.
– Vi är väldigt bekymrade och besvikna över att medarbetare har farit illa. Tonen i det språk som används i SVT:s program tar vi avstånd ifrån, säger The Phone House VD Daniel Lindholm, till Dagensmedia.se.
Han uttrycker samtidigt kritik mot dokumentären och mot SVT.