Han ser litet sliten ut, lätt framåtböjd. Det har varit en hård tid med sjunkande opinionssiffror sedan partiet gick med i regeringen för ett år sedan. Men han håller inte med om att det skulle vara skälet till avgången.
– Det var ett gammalt beslut jag tog redan före valet förra året, det skulle bli mitt sista val. Jag kommer att bli 63 år till nästa val. Det är tid att lämna över rodret i god tid före nästa val så att den nye ordföranden hinner bli känd.
Men är det inte ett besvärligt politiskt läge?
– Det är alltid besvärligt att vara regeringsparti, speciellt nu när vi står i den hårdaste politiska krisen sedan 1930-talet. Viktigast är att hålla uppe sysselsättningen som hotas av krisen. Vi skall stärka den genom 21 000 nya jobb i det förslag vi lagt fram. Vi har också lagt fram det grönaste regeringsprogram för något land i Europa. Utsläppen av koldioxid skall reduceras med 40 procent fram till 2020. Danmark är det enda land i Europa som stimulerar sysselsättningen samtidigt som vi ökar skatterna för att förbättra välfärden sjukvården och utbildningen.
Det är ju inte riktigt den bild man fått av skatteomläggningen. Det har mest talats om att man ökar skillnaderna genom att ge skattelättnader till dem som arbetar samtidigt som man minskar bidragen till sjuka och arbetslösa.
– Det stämmer delvis. Som det är nu regleras bidragen av löneutvecklingen, de länkas nu istället till prisutvecklingen. Men vi har samtidigt infört en bankskatt och tagit bort barnbidraget för dem som tjänar mest. De som tjänar mest på reformen är lågavlönade och ensamförsörjare. I slutändan gav skatteomläggningen tre miljarder till statskassan som gör att vi kan satsa på nya jobb.
Men Enhetslistan röstade emot den?
– Ja det var tråkigt, för vi ville gärna ha dem med eftersom de driver politiken i samma riktning som vi. Jag hoppas att bägge parter lärde sig något av det misslyckandet i förhandlingarna. Nu hoppas jag att vi får en överenskommelse i höst med dem om Finansloven, nästa års budget.
Hur har det varit för ditt parti att sitta i regeringen?
– Det är inte enkelt för ett vänsterparti, framförallt inte i en kris. Det finns alltid en motsättning mellan pragmatism och ideal som lätt hamnar i motsättning. Det är också svårt att profilera sig inom en regering. Men nu har vi ett intressant läge i Norden när det sitter vänsterpartier i regeringen i alla länder utom Färöarna och Sverige.
Hur ser du på eurokrisen?
– Jag gladdes över valet av Hollande i Frankrike, det skapade en ny balans i europeisk politik mellan dem som tror att vi skall spara oss ur krisen och de som tror att vi skall satsa oss ur den, som vi. Det vi står inför är framförallt en tillväxtkris. Vi har också lärt oss hur viktigt det är att återta kontrollen över kapitalrörelserna, den politiska kontrollen.
SF har ändå gått tillbaka kraftigt sedan valet från 16 procent till 6 i opinionsundersökningarna. Hur tar ni tillbaka initiativet?
– Det allt överskuggande problemet i Danmark är arbetslösheten. Där är jag helt säker på att de initiativ vi tar fungerar. Det andra är att vi säkrar välfärden, den ökar vi långsamt men säkert på alla viktiga områden.
Det är många som inte ser någon större skillnad på regeringspolitiken med den nya regeringen.
– Tvärtom, vi har ändrat politik på alla områden, skattepolitiken, välfärden, ekologin, utbildningen. Vi har också en helt ny utrikespolitik. Vi har en mycket mer balanserad syn på konflikten Palestina-Israel. Vi har tagit en räcka initiativ inom nedrustningsområdet. Igår började vi med att avlägsna klusterbomber från den danska militären, vi försöker komma åt vapenhandeln. Alltihop är en räcka klassiska vänsteråtgärder.
Danmark fick dåligt rykte för sin invandringspolitik.
– Ja, vi hade under tio är ett extremt läge med en regering som var beroende av yttersta högern.
Men SF var ju med och godkände 24-årsregeln som hindrade invandrarungdomar att gifta sig?
– Vi var emot den, men vi gjorde en kompromiss. I gengäld förbättrade vi invandringspolitiken på flera områden, förbättrade de ekonomiska villkoren och tog bort den gamla regeringens poängregel där man kunde samla poäng för att komma före i kön för att återförena familjerna.
En del har uppfattat det som att SF flirtar med den främlingspolitiska opinionen. Du bad bland annat islamistiska rörelsen Hizb-ut-Tahrir, att ”dra åt helvete”.
Villy Sövndal rätar på ryggen innan han svarar.
– Det är fullständigt felaktigt. Vänstern har alltid försvarat invandrarna när vi har talat om etnicitet, religion eller matvanor och hur man klär sig. Men det finns en annan mycket viktigare fråga. Spelar du med på den demokratiska planhalvan eller inte? Den organisation som jag bad dra åt helvete är konsekvent antidemokratisk och anser att kvinnorna alltid skall gå längst bak eller inte ens delta i demonstrationerna.
– Vi i vänstern har kämpat för demokrati och lika rättigheter. Jag har precis samma åsikter i den diskussionen om jag diskuterar med någon från Afghanistan eller Pakistan som i den danska debatten. För mig är det viktigt att deklarera och jag är stolt för det jag sa. Det tycker inte Danskt Folkparti om. För de vill förvandla det till en etnisk konflikt.