Vinstdrivande vård är sämre vård. Den kan rent av leda till fler dödsfall, enligt den forskning som finns tillgänglig. Inge Axelsson, professor vid Mittuniversitetet och överläkare, har nyligen gjort en genomgång i Läkartidningen om de undersökningar som finns kring vinstdrivande vård kontra icke-vinstdrivande vård i olika länder.
Forskning från USA och Kanada visar till exempel att äldre på boenden utan vinstkrav har färre liggsår. Riktigt obehagligt blir det när man tittar på en analys av dialyskliniker. De vinstdrivande klinikerna uppvisar en ”signifikant högre dödlighet” än de som inte har vinstkrav på sig. I USA motsvarar det ungefär 2500 ”extra” dödsfall per år jämfört med om dödligheten hade varit lika låg som på de icke vinstdrivande.
Axelsson själv säger till Flamman att han försökte göra sammanställningen utan skygglappar åt vare sig ena eller andra hållet.
– Jag blev själv förvånad över att det var ett så pass enhetligt resultat.
Det är värt att hålla i minnet att det finns flera olikheter mellan vården i USA och Kanada och i Sverige. Samtidigt rör det sig inte om väsensskilda verksamheter. Dessutom; vill man få ett hum om skillanderna mellan vinstdriven vård och icke vinstdriven är det den forskning som finns att tillgå. Det finns väldigt lite forskning, eller konsekvensanalys kring vad vinster i vården har inneburit i Sverige. Vilket är anmärkningsvärt i sig. Artikeln i Läkartidningen pekar framför allt på att vinster och bonusar försämrar och fördyrar vården. Tittar man på vinstdriven vård i Sverige kan man få några fler fingervisningar. 2009 gjorde vårdföretagen i Sverige en rörelsevinst på sammanlagt 1,6 miljarder kronor. Någonstans har de pengarna plockats ifrån. Enligt samma logik är det inte heller särskilt lönsamt att bedriva förebyggande vård, något som anses viktigt för hälsotalen.
Även Arbetsmiljöverket har reagerat på förhållandena på privata vårdinrättningar. I höstas skickade verket ut ett pressmeddelande: Av 32 privata vårdcentraler i Västmanland, Örebro och Värmland har de allra flesta brister i arbetsmiljön. Det saknas ofta skyddsombud, finns inget eller bristfälligt förebyggande arbete mot hot och våld – vilket är ett vanligt arbetsmiljöproblem inom vården. Hög arbetsbelastning hör också till vanligheterna. Stressad vårdpersonal som mår dåligt är illa nog i sig. Det krävs inte heller så mycket fantasi för att tänka sig att de lättare begår misstag i sitt arbete.
Unikt för Sverige är meddelarfriheten, som gör att arbetsgivare inom den offentlig verksamhet inte får efterforska källor till media. Så kallade visselblåsare, som pekar på missförhållanden inom vården får det svårare när vården blir privat.
Så, vad ska vi göra? Inge Axelsson drar i alla fall tre slutsatser:
• Undvik vård på sjukhus eller sjukhem med vinstkrav,
• Landstingen bör inte sluta vårdavtal med sådana institutioner.
• Vinster är patientfientliga.
Vinster kan skada din hälsa allvarligt
Vinster gör vården sämre och mer osäker för patienterna.