Spelet inför Socialdemokraternas kongress i vår är redan i full gång. På DN debatt i måndags föreslog den nya fackliga tankesmedjan Katalys att partiet ska gå till val på kritiken av vinsterna i välfärden. Med sin rapport Välfärden är vinsten – hur hanterar vi vinstintresset i vård, skola, omsorg? argumenterar de övertygande för att en tydlig politik mot det ”skatteläckage” som de stora vinstuttagen av skattemedel utgör inte alls enbart är en vänsterfråga utan en fråga som upprör väljare långt in i de borgerliga väljarleden. En mittenfråga om man så vill.
Som belägg har rapportförfattarna Daniel Suhonen och Dany Kessel en opinionsundersökning, beställd av Katalys från opinionsinstitutet Novus. Den visar på ett resultat som borgerliga ledarskribenter har svårt att förklara bort och som Svenskt Näringsliv, med Urban Bäckström i spetsen, är livrädda för. Sex procent av alliansväljarna är till och med så kritiska till vinst i skattefinanserad välfärd att de kan tänka sig att byta till de rödgröna om de presenterar ett effektivt förslag för att lösa frågan. På andra sidan är bara två procent av de rödgröna väljarna är så positiva till vinstbegränsning att de skulle kunna tänka sig att byta parti på grund av det. Det utgör alltså ingen stor risk att förlora.
Sammanlagt vill bara åtta procent av hela väljarkåren ha fortsatt fritt vinstuttag, 41 procent vill förbjuda vinsterna helt eller anser att de ska återinvesteras. 25 procent anser att en procent över statslåneräntan kan vara ett acceptabelt vinstuttag och 24 procent anser att vinst bara ska kunna tas ut om höga kvalitetsmål uppnåtts i verksamheten.
För Vänsterpartiet är detta goda och dåliga nyheter. De goda nyheterna är att majoriteten av svenska folket tycker som Vänsterpartiet i partiets mest prioriterade fråga. De dåliga nyheterna är att det trots det bara verkar vara cirka sex procent som kan tänka sig att rösta på vänstern. Antingen vet väljarna inte vad partiet tycker eller så anser de att partiets trovärdighet är så låg i andra frågor att det är inte är värt att kasta sin röst på dem. Oavsett vilket är det lite att bita i för partiledningen fram till 2014.
Efter LO:s ställningstagande mot vinster i välfärden, och Svenskt Näringslivs furiösa motattack, står frågan i centrum för diskussionen inför kongressen i Göteborg i april. Den innan han började, av en samlad presskår närmast geniförklarade, Stefan Löfven har nu opinionssiffror som ligger under Håkan Juholts siffror innan Aftonbladets avslöjande om hyresersättningarna. Löfven och ”skuggfinansminister” Magdalena Andersson har förvisso stoppat kaoset och de öppna striderna i partiet men har misslyckats med att skapa ett politiskt alternativ till en redan politiskt svag regering. Om vänstern inom socialdemokratin lyckas lansera vinstfrågan som en mittenfråga samtidigt som högern har små framgångar och konkret politik att erbjuda kan resultatet mycket väl bli att Stefan Löfven tvingas gå till val med en ny linje. Det vore, oavsett partitaktik, utmärkt för Sverige.
Nu finns ett antal förslag ute på vinstbegränsningar. Förutom det nya som Katalys föreslår i sin rapport också LO:s, Vänsterpartiets och det otydliga förslaget om kvalitetssäkring och att låta kommunerna själva avgöra frågan som Socialdemokraterna tidigare talat om. Efter valet 2014 finns alltså alla möjligheter att snabbt komma till ett riksdagsbeslut.
Not. Läs Katalys rapport om vinster i välfärden i sin helhet på internet här: korta.nu/stv9h