Den här veckan fick vi veta att regeringen äntligen lägger fram ett förslag om vinsterna i välfärden. Förslaget har fått kritik från högern som får det att låta som att en stor nationell kris väntar om det går igenom. Annie Lööf kallar det ”ett svek mot hundratusentals elever och brukare” och Jan Björklund kallar det ”sanslöst”. Förslaget har också fått kritik från vänstern för att vara för tamt. Vinsttaket borde vara lägre, alternativt inte tillåtas alls, eftersom alla skattepengar ska gå till välfärden.
De politiska reportrarna försöker avfärda förslaget som ointressant, på grund av det parlamentariska läget. SVT:s politiske ”expert”, Mats Knutsson, kallar propositionen för ett ”praktfullt slag i luften”. Men alla sidor, inklusive Knutsson, är lite väl dramatiska. Så vad går förslaget ut på, egentligen?
Det är inte ett totalt vinstförbud som regeringen och Vänsterpartiet lägger fram utan ett vinsttak, alltså att det inte ska gå att mjölka välfärden på hur mycket skattepengar som helst. Ett rimligt ställningstagande ändå. För den svenska skolan betyder det mer pengar till verksamhet och möjligheter till förbättrade skolresultat istället för att privata aktiebolag ska göra stora vinster på elevernas bekostnad. Något Sverige i dagsläget är ensamt i världen om att tillåta. Detsamma gäller företag inom omsorgen. Ingen förbjuder direkt privata alternativ, det kommer bara inte löna sig som förr. För riskkapitalister som sysslar med utbildning och omsorg kan det vara skäl nog att dra sig ur, vilket bevisar att de inte hade något i välfärden att göra från första början. Vinsterna var hela syftet.
Regeringens förslag bygger på den utredning om vinsterna i välfärden som Ilmar Repaluu tillsattes för att leda, men inte fullt ut. Repaluus förslag gick längre än vad regeringen var villig att gå den här gången, och inbegrep även vinstbegränsningar inom vården. Regeringens förslag innebär att vinsttaket ska gälla äldreomsorgen, men inte privata vårdcentraler. Privata läkarkliniker och sjukgymnaster kommer också vara undantagna vinsttaket. För dessa verksamheter har regeringen istället beslutat sig för att utreda frågan ytterligare. Man kan undra hur många fler bevis som behövs på att skattemedel går till vinst i stora koncerner som Carema, Capio och Aleris?
Så, var det Almega och Svenskt Näringsliv som satte stopp för vinsttaket i vården? De som anser att all begränsning av vinster är ”socialism”? Nej, den här gången var det, tro det eller ej, facket som drog i bromsen.
Det vore lögn att säga att vinsterna i välfärden är det enda som urholkat den offentliga sektorn. Så är det inte – men de bär en stor skuld
Facket skulle väl aldrig hindra vinstbegränsningar, tänker du. Men det är precis det LO-förbundet Kommunal och det TCO-facket Vårdförbundet gjort. Företrädare för det senare säger i en intervju till ETC (4/9, 2017) att många av deras medlemmar vill jobba utomlands och inte arbeta inom offentlig sektor i Sverige. Den slutsatsen är förståeligt när man tittar på hur villkoren för att jobba i vården i Sverige ser ut. Men det är inte anledning nog för att hindra skattepengar från att gå just till att göra välfärden starkare. För det är vad det här handlar om.
Den offentliga sektorn i Sverige varierar i kvalitet. Det är ingen som ärligt kan påstå att den fungerar perfekt och borde stå som internationellt exempel när det gäller effektivitet och arbetsmiljö. Det vore också lögn att säga att vinsterna i välfärden är det enda som urholkat den offentliga sektorn. Så är det inte – men de bär en stor skuld. För de pengar som blir till vinster i de privata företag som äger skolor, vård och omsorg i Sverige kommer från skattepengar – våra pengar. Det handlar inte ens om drivna företagare och innovatörer som konkurrerar på marknadens villkor. De åker räkmacka på ett bristfälligt system som tillåter dem att ta ut miljarder ur välfärden.
Av de anledningarna är det ett viktigt förslag som lagts fram. Vänsterpartiet har haft det som huvudfråga länge, men det är inte enbart därför regeringen tagit ställning nu inför valet. En stor majoritet av Sveriges befolkning vill se ett förbud för vinster i välfärden. Även om förslaget i dag saknar majoritet i riksdagen, är det taktiskt att lägga fram det nu. För det kommer göra det ännu tydligare vilka som står skattebetalarnas sida, och vilka som till vilket pris som helst säljer ut Sveriges välfärd till storföretag.