I första avsnittet av alldeles nya SVT-produktionen Vem mördade den svenska skolan? riktas misstankarna mot Göran Persson, Kjell-Olof Feldt och Ylva Johansson, som huvudansvariga för kommunaliseringen av skolan. Komikern Jesper Rönndahl har för rollen som programledare omlanserats som hunk: i stället för sprättig spelevink är han klädd som ”utredare”, det vill säga i rutig skjorta och en perfekt snaggstubb; hår och skägg har exakt samma längd och färg över hela huvudet. Som om någon målat ett ansikte på en kiwifrukt.
Tonen är typisk för när ett public service-bolag ska krydda ett ämne som man inte tror att folket klarar av att bry sig om. Det klipps i ett rasande tempo för annars somnar väl Tiktok-generationen. Intervjuer med experter varvas med festliga klipp där en vänsterpartist rappar i talarstolen (skämskudde!) och busiga montage.
Det är hyggligt kul, men till vems nytta detta pågår är oklart. Det är svårt att tänka sig en tittargrupp som är ointresserade av både skolan och Jesper Rönndahl, men som kan tänka sig att göra ett undantag om de får se en bild på Göran Persson tecknad som en flodhäst. Och om titelns spetsiga fråga efter kommande fem avsnitt får ett annat svar än att det finns minst en exakt lika medskyldig i varje politiskt parti är det varken SVT eller valår.
För de enda som tycker att den svenska skolan fungerar som den ska är väl de som själva äger en. En ny undersökning från Lärarnas riksförbund visar att bara 18 procent av väljarna vill att skolor överhuvudtaget ska få ta ut vinst, samtidigt som nio av tio svarande anser att skolans likvärdighet och kompensatoriska uppdrag är viktigt – nästan dubbelt så stor andel som anser att ”det fria skolvalet” är viktigt. Även högerväljare är missnöjda med högerns stöd till privata skolprofitörer: för C, SD och M är det bara drygt 20 procent av de egna väljarna som tycker att partiets skolpolitik är bra.
Tyvärr är SVT och Rönndahls frågeställning på så sätt talande. Trots att det inte råder några tveksamheter om vad folket faktiskt vill råder stiltje i skolfrågan i riksdagens kammare. Det verkar vara viktigare att inte stöta sig med näringslivet än att ”lyssna på väljarna”, som det så fint brukar heta när väljarna säger något politikerna vill höra.
Visst säger det något om hur kvaddad skolan är när till och med tv-underhållningen dödförklarar den. Den avgörande frågan är dock vem som vill återuppliva den.