I många asiatiska länder deltog rekordmånga människor i de fackliga förstamajtågen. I Filippinernas huvudstad demonstrerade tiotusentals för korttidsanställda arbetares rätt att bilda fackföreningar och för bättre arbetsvillkor. Omkring 20 000 människor deltog i förstamajdemonstrationen i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Talare krävde dödsstraff för de personer som bär ansvaret för den katastrofala olyckan i ett industrihotell i förra veckan.
I Kambodja vågade drygt 5 000 människor trotsa ett demonstrationsförbud, de flesta var textilarbetare som krävde bättre arbetsvillkor och högre löner. I Indonesiens huvudstad Jakarta deltog upp emot 150 000 människor i fackens första maj tåg. Många människor passade på att protestera mot regeringens planer på att höja bränslepriserna.
Mot trojkan
Lagom till demonstrationerna på första maj hade Eurostat, EU:s statistiska byrå, publicerat de senaste siffrorna om arbetslösheten inom EU. Listan toppas av Grekland med en officiell arbetslöshetskvot på 27,2 procent, följt av Spanien (26,7 procent) och Portugal (17,5 procent).
I dessa länder, samt Italien och Frankrike blev första maj-demonstrationerna protestaktioner mot de sittande regeringarna och den så kallade trojkan bestående av EU, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.
I Grekland samlade fackets demonstrationståg i Aten tiotusentals människor. De stora landsorganisationerna GSEE och ADEDY utlyste dessutom en dygnslång strejk för att protestera mot regeringens senaste nerskärningsprogram. Strejken drabbade kollektivtrafiken, tåg- och färjetrafiken hårt. Även många statsanställda lade ner sitt arbete i protest.
I Portugal förvandlade vänstern för andra året i rad årsdagen av revolutionen den 25 april 1974 till en maktfull demonstration mot den konservativa regeringens nedskärningar. De mest framträdande officerarna som ledde militärmaktens uppror 1974 bojkottade den här gången den officiella ceremoni som på torsdagen hölls i landets parlament. Enligt militärerna därför att regeringens nerskärningspolitik går stick i stäv med revolutionens ”anda”. Ceremonin bojkottades även av den före detta presidenten Mario Soares.
Kravaller i Istanbul
I Istanbul brukar arbetarrörelsens förstamajtåg traditionellt samlas vid Taksim torget, där 34 människor sköts till döds den 1 maj 1977. Myndigheterna hade dock förbjudit den fackliga manifestationen på torget. Tusentals människor trotsade förbudet och försökte ta sig förbi polisstaketen. Nyhetsbyråerna rapporterade om hårda sammandrabbningar med kravallpolisen.
I Ryssland hölls stora demonstrationer i de flesta storstäderna. De största i Sankt Petersburg med omkring 150 000 deltagare och i Tjetjeniens huvudstad Grosnyj med över 10 0000. I Moskva hölls hela sexton olika förstamajtåg. Den största demonstrationen med omkring 70 000 deltagare arrangerades av regeringspartiet Enade Ryssland. Demonstrationståget leddes av Rysslands president Vladimir Putin.
I Mellanöstern överskuggades de fackliga förstamajdemonstrationerna av de blodiga pågående konflikterna i området. Något oväntat passade dock Syriens president Bashar al-Assad på att delta i en facklig förstamajceremoni på ett elverk i Damaskus.