Det var barn som dränktes till döds i förra veckan. Människorna på flykt var runt 16 år och när flyktingsmugglaren som transporterade dem såg en båt från militären tvingade han av dem från båten – och ner i havet utanför Jemens kust. För smugglaren var barnen en frakt som kunde avvaras.
Flyktingarna som flyr från Afrikas horn (Somalia, Djibouti, Etiopien och Eritrea) försöker undkomma massvält, torka och de konflikter som hotar nära 20 miljoner människor, enligt FN. De som ändå klarar sig med livhanken i behåll över havet och kommer fram från Afrikas horn till Jemen har gjort ett val mellan pest och kolera. Inte bara bildligt utan också bokstavligt. Varje dag insjuknar ungefär 5000 personer i Jemen i sjukdomen kolera och över 450 000 är smittade. 2000 har dött sedan i april. Smugglarna tar flyktingarna till Jemen som just nu är paradiset – för ett virus som kolera. Ytterligare över en halv miljon människor väntas insjukna i år – helt i onödan.
För egentligen är kolera inte så svårt att behandla. Antibiotika räcker ofta gott och väl. Men i det krigsdrabbade Jemen är resurserna knappa. Vi hör sällan om Jemen, om vi jämför med andra uppslitande konflikter som de i Syrien och Irak. Men i likhet med dessa länder är kriget egentligen en konflikt mellan helt andra nationer, där Jemen fungerar som strategisk bas. Inte för att de har olja eller andra naturresurser, utan för att de ligger bra till, ur en geopolitisk synvinkel. Eller riktigt illa till, beroende på vem man frågar.
Efter 11 september 2001 har USA:s militära närvaro i Jemen stärkts ordentligt. Landet närmsta grannar är Saudiarabien, Iran och Irak på ena sidan, och Afrikas horn på den andra. Officiellt ligger Iran och Saudiarabien på motsatta sidor i konflikten och är bränslet bakom konflikten i Jemen. Men som så ofta annars finns USA med i spelet, och hjälper inte direkt till för att lösa konflikten.
I år deklarerade Donald Trump att USA:s närvaro skulle stärkas ytterligare i Jemen. Samtidigt riktar Amnesty International skarp kritik mot både USA och Storbritannien, vars hjälpinsatser drunknar i effekterna av ländernas enorma vapenexport. Bara sedan 2015 har länderna beväpnat Saudiarabien för över 5 miljarder dollar. Det är mer än tio gånger så mycket de lagt på humanitär hjälp.
Bara sedan 2015 har USA och Storbritannien beväpnat Saudiarabien med vapen för över 5 miljarder dollar.
Kanske känns konflikter som dessa långt borta, men konsekvenserna av dem är närmare än vi tror. Idag har vi själva en brutal gränsvakt i form av EU:s avtal med Turkiet. Flyktingar som har skyddsbehov av både humanitära och politiska skäl finns i vår närhet. Människor, som precis som andra flyktingar, behöver hjälp men som vi, genom Turkiet, stänger dörren till. Det är barn och vuxna vars människovärde långsamt degraderar tills vi slutar se dem som människor med rätt till ett värdigt liv. Människor som kan dränkas av flyktingsmugglare och skickas till en säker död i vattnet.