Det är lördagen den 24 maj. Sverigedemokraterna avslutar sin EU-valskampanj på Norrmalmstorg i centrala Stockholm. Samtidigt som partiledaren Jimmie Åkesson håller tal har tusentals motdemonstranter samlats för att visa sitt motstånd – genom plakat, burop och bortvända ryggar.
Efter en stund har ett tiotal människor blivit avlägsnade från platsen. En av dem är Vänsterpartiets Dror Feiler, som även fördes bort dagen innan när han i protest spelade signaturmelodin till Pippi Långstrump under ett SD-möte i Farsta i södra Stockholm.
På lördagen tar inte Dror Feiler en enda ton med sin saxofon. Däremot skanderar han, tillsammans med flera andra motdemonstranter, orden ”inga fascister på våra gator”.
I efterhand har polisen fått kritik för sitt agerande. Förbundet Allt åt alla skriver på sin hemsida att polisen på Norrmalmstorg bad motdemonstranter att ta ned sina plakat – exempelvis med texten ”sluta normalisera rasism” – med motiveringen att plakaten utgjorde ”ett störande av allmän sammankomst”.
– Kritiska plakat är en åsiktsyttring och så länge plakaten inte uppmanar till brott har vi inga åsikter om dem. Däremot får man inte störa den som vill framföra sitt budskap, och i det här fallet är det mycket möjligt att man har betett sig på ett sådant sätt att det har stört den allmänna ordningen, säger Kjell Lindgren, Stockholmspolisens presstalesman, till Flamman.
Miljöpartist greps i Örebro
Även på andra håll i landet har motdemonstranter blivit gripna och bortförda i samband med Sverigedemokraternas torgmöten. Exempelvis omhändertogs tolv personer i Karlstad den 14 maj, för att sedan bli misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.
Någon vecka tidigare blev åtta motdemonstranter gripna i Jönköping och i Varberg blev tysta motdemonstranter, som vände ryggen mot Jimmie Åkesson, avvisade av polisen. Hallandspolisen har dock, i efterhand, anmält sig själv för det agerandet.
Den 22 maj omhändertogs nio personer för störande av ordning under ett torgmöte i Örebro. En av dem som greps var Niclas Persson, aktiv i Miljöpartiet, som demonstrerade mot SD genom att hänga upp en banderoll med texten ”Inga fascister i vårt Örebro”. Den togs snabbt ned av polisen och kort därefter misstänktes Niclas Persson för hets mot folkgrupp.
– Det känns pinsamt, och det säger ganska mycket om polisens kunskap om vad ”hets mot folkgrupp” egentligen innebär, säger han till Flamman och fortsätter:
– Jag tycker att vi ser en väldigt oroväckande tendens, där polisen försöker tysta ned motståndet mot rasismen. Men polisen missuppfattar grundlagen – om någon säger någonting dumt, då har man som medborgare rätt att demonstrera.
Örebropolisen tog snabbt tillbaka brottsmisstanken, men Niclas Persson valde ändå att anmäla polisen för omhändertagandet. Joakim Nergelius, som är professor i rättsvetenskap vid Örebro universitet, håller med om att hets mot folkgrupp var en felaktig brottsrubricering.
– Självklart får motdemonstranter kritisera ett politiskt parti, men det får inte spåra ur. Du kan bära plakat och vända ryggen mot en talare, så länge det inte stör det tänkta torgmötet, säger han till Flamman och fortsätter:
– Många gånger har de som håller i torgmötet sökt och fått tillstånd, medan de som kommer dit för att protestera inte har tillstånd. Det gör att motdemonstranterna rent juridiskt hamnar i ett underläge, vilket gör det hela svårare för polisen. Då ska poliserna på plats bedöma vilka protester som är okej.
Yttrandefrihet tolkas olika
Detta har resulterat i att polisen i olika städer har tolkat grundlagen om yttrandefrihet på olika sätt. Enligt polisen i Stockholm kan motdemonstranters burop betraktas som ett lagbrott, medan Göteborgspolisen anser att det är en del av yttrandefriheten.
– Om du har kontroversiella åsikter, och vill framföra dem på en öppen plats, så får du räkna med motreaktioner. Att bua och skrika bara för att den andra inte ska kunna framföra sitt budskap är mest troligt inte okej, men folk måste ändå få visa sitt missnöje. Det är en väldigt komplicerad avvägning, men vi har tidigare löst det genom att dela upp torgmöten i två olika sektioner. De som vill lyssna på talaren får stå längst fram, medan motdemonstranterna placeras längre bak, så att de kan protestera utan att störa ut talaren, säger Erik Nord, operativ chef för polisen i Västra Götaland, till Flamman.
Joakim Nergelius menar att det är problematiskt att poliser tolkar grundlagen på olika sätt. Enligt honom borde det införas en enhetlig standard som gör det möjligt för polisen i olika städer att göra lika bedömningar vid motdemonstrationer.
– Justitieombudsmannen måste kanske uttala sig om vad som ska gälla för polisen i hela Sverige. Det är olyckligt om polisen gör olika bedömningar i olika städer, särskilt nu under den nationella valrörelsen.