Ledare

Ambassadflytten är ett långfinger till fredsprocessen

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterar om att utöver de 41 dödade finns ungefär 1600 skadade, en siffra som fortsätter att stiga. Över 700 av de skadade är skjutna och många har skador i huvudet och bröstet. Israelisk militär släpper tårgas från drönare över dem som protesterar och demonstrerar.. Foto: Adel Hana/AP/TT

Att palestinier fördrivs från sina hem, att de tvingas bort och stängs in är inget nytt. Det nya är att Palestina verkar stå helt ensamt.

Ledare

I skrivande stund pågår en massaker av palestinier i Gaza. I dag måndag, sker den officiella flytten av den amerikanska ambassaden i Tel Aviv till Jerusalem och redan har omkring 41 palestinier dödats under protesterna mot flytten. Sharif Kouddous, korrespondent på den progressiva amerikanska tv-kanalen Democracy Now rapporterar om hur palestinier som protesterar i Gaza till minnet av Al Naqba, katastrofen, och mot USA:s ambassadsflytt kallblodigt skjuts ihjäl av israelisk militär trots att de är obeväpnade. ”Ingen bär vapen här, inga kulor avlossas mot israeler från palestinier. Ändå fortsätter dödandet.” rapporterade han via telefon i en livesändning under måndagen.

Den israeliska tidningen Haaretz rapporterar om att utöver de 41 dödade finns ungefär 1600 skadade, en siffra som fortsätter att stiga. Över 700 av de skadade är skjutna och många har skador i huvudet och bröstet. Israelisk militär släpper tårgas från drönare över dem som protesterar och demonstrerar. Sharif Kouddous menade i sändningen att det finns en känsla bland de som protesterar av att hela den palestinska frågan, palestiniernas rätt att finnas, är under attack.

Det är inte svårt att förstå. Omvärlden står tyst och inväntar vad som kommer att hända istället för att agera för att något annat än en stor katastrof inträffar. Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, har i skrivande stund inte uttalat sig. Det som för några år sedan såg ut som framgångar för en fredsprocess när ett flertal stater, inklusive Sverige, erkände Palestinas statsbildning är nu på väg att rullas tillbaka och det går fort.

Beslutet, som fattades redan vid årskiftet, är ett enda stort långfinger till den fredsprocess som ligger på is, men som hade som ambition att lyfta frågan om Jerusalems status. 

USA:s president Donald Trump gör i och med ambassadflytten nu det som många andra amerikanska presidenter sagt att de ska göra men aldrig gjort. Beslutet, som fattades redan vid årskiftet, är ett enda stort långfinger till den fredsprocess som ligger på is, men som hade som ambition att lyfta frågan om Jerusalems status.

Att palestinier fördrivs från sina hem, att de tvingas bort och stängs in är inget nytt. Det nya är att Palestina verkar stå helt ensamt. Världssamfundet, som ska vara en fredsorganisation står handlingsförlamade inför nya krig; inte bara mot palestinierna utan också genom de spänningar som ökar mellan Israel och Iran och genom kriget i Syrien. Och för Europas ledare verkar det bara vara intressant att markera mot Trump när det rör handelsavtal som påverkar deras egna intressen.

Men detta händer nu. Palestina står ensamt.

_______________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

  • Al Naqba
  • Gaza
  • Israel
  • Jerusalem
  • massaker
  • Palestina

Ledare