Nyheter

Finska vänsterpartiet: legalisera PKK

Den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan hyllas under en demonstration i Istanbul i mars 2018. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Vänsterpartiets finska systerparti, Vänsterförbundet, kräver att PKK tas bort från EU:s terrorlista. Det står i kontrast mot både Sveriges och Turkiets linje i den pågående Natoprocessen.

Nyheter

Kurdistans arbetarparti, förkortat PKK, står i centrum för den diplomatiska maktkamp som inletts sedan Sverige och Finland ansökt om Natomedlemskap och hindrats av Turkiet. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kräver att Finland och Sverige klipper alla band till PKK och organisationer han anser ligger nära dem, som det syriska kurdiska partiet PYD.

Nu kräver finska Vänsterförbundet (VF) att Finland går i motsatt riktning och jobbar för att EU tar bort PKK från sin lista över terrororganisationer. Kravet blir en del av den intensiva finska debatten om Natoprocessen, men är också betydelsefullt internt inom VF, som likt svenska Vänsterpartiet har haft sammandrabbningar om utrikespolitiken efter Rysslands invasion av Ukraina. Förslaget lades fram av representanter från partiets ungdomsförbund.

Kravet lär sticka i ögonen på Erdogan, som har intagit en kompromisslös hållning under de pågående förhandlingarna. Men även svenska regeringen har flera gånger upprepat att PKK bör ses som en terrororganisation och att Sverige var ett av de första länderna i världen att säga det. De uttalandena har fått Vänsterpartiet att öppna för en misstroendeförklaring.

Natofrågan hängde också över resten av VF:s kongress. Partiet har nu valt att överge sitt motstånd och i stället verka för ett strikt defensivt Nato och ett kompromisslöst finskt stöd för globala mänskliga rättigheter oavsett andra Natoländers påtryckningar. Frågan påverkade också en jämn omröstning om viceordförandeposten, som vanns av en riksdagsledamot som röstat emot Finlands Natoansökan.

  • Finland
  • Kurdistan
  • NATO
  • PKK
  • Turkiet

Nytt