Ledare

Förstatliga bankerna – för din skull

Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Är det rimligt att en aktör som drivs av ett vinstintresse ska ansvara för svenska hushålls största utgift?

Ledare

 


Efter en snabb sökning på Hemnet
kan man konstatera att samhällssystemet vi lever i är sjukt. I Skövde kan du köpa trea i city för 1 775 000 kronor. Det är mycket pengar. I Luleå får du en rymlig trea i centrala stan för dryga två miljoner. Samma summa får du pröjsa om du vill ha en vindsvåning på 70 kvadratmeter i Helsingborg. Så här ser verkligheten ut även i kommuner som ligger ganska långt från storstäderna. I storstäderna är det inte ens någon idé att kolla vad lägenheterna kostar – för det är bara fantasipengar. En mycket liten skara människor skulle under sin livstid kunna spara ihop till dessa summor.

Säg att du vill köpa en liten lägenhet som kostar ungefär en miljon. För att kunna få ihop den där miljonen skulle du behöva spara ungefär 100 000 kronor om året i tio år. (Cirka 10 000 kronor i månaden vilket motsvarar ungefär två tredjedelar av vad många får ut i lön efter skatt.) Men med nuvarande prisutveckling på bostadsmarknaden (priserna ökar just nu med nästan 10 procent per år) så skulle lägenheten du trodde att du sparat ihop till redan ha ökat i pris med ungefär 50 procent.

Ja, men du hör ju. Ett av de mest grundläggande behoven, vår rätt till bostad, ligger verkligen inte i dina händer. Här finns ingen valfrihet i landet som fortsätter sälja ut sin allmännytta och tillåter bankerna att göra enorma vinster på ditt bostadsbehov. För ju högre bostadspriserna blir, desto större lån behöver du ta. För större banklån kan bankerna ta högre avgifter. Ja, bankerna tjänar på bostadsbristen.

För det är så det är. I förra veckan berättade Finansinspektionen i ett pressmeddelande att bankernas vinster på bolån ökat stadigt sedan 2011 – och att nu är vinsterna högre än de någonsin varit. I takt med att bostadsbristen bara fortsätter att finnas (byggandet gör i dagsläget att bristen inte blir större, men den minskar inte heller) så fortsätter svenska folket att belåna sig upp över öronen.

Bolånen är den största enskilda utgiften för många hushåll. Är det rimligt att en aktör som drivs av ett vinstintresse ska ansvara för svenska hushålls största utgift?
Ett enkelt sätt att demokratisera – alltså få demokratisk kontroll över – ekonmin är att förstatliga bankerna. På köpet får du en inte riktigt lika sjuk bostadsmarknad.

  • banker
  • bostadsbrist
  • bostadslån
  • förstatliga

Ledare