Inrikes

Internationella protester – men svenska Spotify lägger locket på

De musiker som protesterat mot Spotify fick inget svar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Ingen svarar. Så kan man sammanfatta effekten av de internationella demonstrationerna mot det svenskgrundade streamnigföretaget Spotify som genomfördes i minst 30 städer världen över på måndagen.

Inrikes

Som Flamman tidigare har rapporterat om har musiker organiserade av Union of musicians and related workers, UMAW, det senaste året kraftsamlat för att ställa krav på Spotify och grundaren Daniel Ek. Bland kraven finns att företaget ska börja betala musiker minst en cent per spelad låt – vilket motsvarar knappt tio öre. I dag är företagets system för betalningar hemligt, men undersökningar tyder på att varje spelad låt kan ge så lite som en fjärdedels öre i utbetalning.

UMAW kräver också just transparens med betalningsmodellen, och att Spotify inför ett så kallat användarcentrerat utbetalningssystem. Det skulle gynna mindre artister på bekostnad av internationella superstjärnor, som i dag tar hem majoriteten av pengarna från Spotify.

Utanför Spotifys kontor i Stockholm lämnade man på måndagen över en protestlista adresserad direkt till grundaren Daniel Ek.
På tisdagskvällen hade Spotify inte kommenterat protesterna. Flamman har sökt representanter för företaget i en veckas tid utan framgång.

– Det är precis det som är deras strategi. De pratar gärna när det gäller att visa sig fina, men när det gäller att bemöta kritik blir det stopp. Det är alltid på deras villkor, säger en kritisk musiker till Flamman.

Hen delar UMAW:s kritik av företaget men har valt att vara anonym för att inte ”hamna i något bråk med mitt skivbolag”.

  • musikindustrin
  • Spotify

Inrikes