Inrikes

Iréne Svenonius mötte buande demonstranter

Iréne Svenonius talar till ett femhundratal demonstranter utanför Landstingshuset i Stockholm. Foto: Noa Söderberg.

Omkring 500 personer samlades utanför Region Stockholms budgetförhandling och krävde en fungerande förlossningsvård.

Inrikes

På tisdagen fyllde demonstranter trädgården utanför den lokal där Region Stockholms förhandlade om budget, med krav på en fungerande förlossningsvård. Regionrådet Iréne Svenonius (M) mötte gruppen personligen och stod trots massiva burop fast vid att vården håller ”oerhört hög kvalitet”.

Trycket på Region Stockholms förlossningsvård ökar. Under hösten har barnmorskor på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus både hotat om och verkställt massuppsägningar. Regionrådet Irene Svenonius har svarat att ”kundnöjdheten” ökar. I förra veckan kunde Flamman avslöja att de undersökningssvar som Svenonius hänvisar till kommer från omskakade mammor som precis har fött och att metoden inte är tillförlitlig för att mäta den övergripande vårdkvaliteten.

Under tisdagen samlades enligt Polisens uppskattning omkring 500 personer utanför Regionhuset i Stockholm för att kräva ökade resurser till förlossningsvården och högre barnmorskelöner. Demonstrationen sammanföll med att regionen beslutar om nästa års budget. Den tidigare landstingspolitikern Birgitta Sevefjord (V) fick hela gruppen att tillsammans skandera:

– Sluta förhala, börja betala! Svenonius, Svenonius, våga komma ut!

Vid 13-tiden kom Svenonius ut från budgetmötet och mötte spridda burop och avgångskrav när hon tog emot en bunt med omkring 90 000 namnunderskrifter. Hon sade samtidigt att det tillskott på 555 miljoner kronor till förlossningsvården som den blågröna regionmajoriteten tagit fram efter barnmorskornas protester är historiskt och innebär att Stockholm som första region i Sverige ska sträva efter en barnmorska per födande. Hon sade också att förlossningsvården i Stockholm redan i dag håller ”oerhört hög kvalitet”. När buropen tilltog försvarade hon sig.

– Jo, så är det faktiskt. Vi ser att den håller oerhört hög klass. Men våra medarbetare har en tuff arbetsmiljö och det ska vi göra något åt.

Bland demonstranterna fanns Frida Ulander och hennes son Bruno. Hon sade till Flamman att hon vill ”visa sitt stöd till kampen och vara ännu en kropp här”.

– Jag har fött tre barn. Jag har inte blivit dåligt behandlad själv, men jag har fått erfara hur otroligt starka de som jobbar med detta är. När det kommit fram hur dåligt de haft det blir jag imponerad, ledsen och besviken över att de måste kämpa så hårt.

Hon får medhåll av Lena Rydblom från Vänsterpartiets förening i stadsdelen Vantör.

– När mitt första barnbarn skulle födas på Södersjukhuset satt jag i väntsalen och såg barnmorskan springa fram och tillbaka. Hon hade panik, jag såg hennes skräckblick. Då blev jag ledd till ett annat rum. När barnmorskorna säger att de springer mellan förlossningar så handlar det om liv och död.

Demonstrationen anordnades av Sveriges kvinnolobby och fick stöd av bland andra Vårdförbundet Stockholm, RFSU Stockholm och Unizon.

  • Förlossningsvården
  • Iréne Svenonius

Inrikes