Ledare

När ”önsketänkandet” blev praxis

Foto: Johan Nilsson/TT.

Rättsmedicinalverkets metod för åldersprövning bygger på regeringens önsketänkande. När metoden får kritik, så undermineras den av regeringen.

Ledare

”Det är ett slags önsketänkande. Man låtsas att de här metoderna är så bra som man skulle önska att de var”. Så sa Anders Hjern, professor vid Karolinska institutet (KI) som forskar kring barnhälsa, om medicinska åldersbedömningar till Flamman för precis två år sedan, i nr. 1/ 2016. Anders Hjern hade rätt redan då. Regeringen önsketänkte fram en metod som skulle gynna deras syften.

Svenska Dagbladets reporter Negra Efendic har granskat turerna kring åldersbedömningar av asylsökande, och resultatet av det arbetet har publicerats under helgen. Det SvD presenterar är siffror, forskning, uttalanden från ledande jurister och rättsläkare – och med all denna fakta är det enkelt att såga regeringens politik. Det här är en rättsskandal.

I vilken fråga som helst som rörde något annat än unga människor som dessutom är flyktingar så skulle regeringen ha backat, avskedat någon myndighetsperson och tillsatt en utredning för att köpa tid och ”hamna” rätt. Nu rör dock avslöjandet en grupp människor som för regeringen är väldigt känslig. Känslig dels för att man vill vara hårdare och mer beslutsam än högerpartierna, och dels för att delar av den socialdemokratiska rörelsen och ”Vi står inte ut”-rörelsen varit kritiska hela tiden.

I något dygn eller två vägrade regeringen svara på några frågor. Men till sist kom då regeringen, i form av justitieministern, till intervjumikrofonen. Morgan Johansson uttalade sig i en intervju i SvD (8/1, 2018) och använde då en klassisk försvarsteknik – han ogiltigförklarade kritiken.

”Vilken metod man än skulle använda kan man hitta de som är kritiska” sa han och pekade på att metoderna man använde tidigare minsann också blev kritiserade, men av helt andra. Sedan ägnar Johansson sina svar åt att kräva svar från sina kritiker, i stället för att faktiskt svara på reporterns frågor.

I vilken fråga som helst som rörde något annat än unga människor som dessutom är flyktingar så skulle regeringen ha backat, avskedat någon myndighetsperson och tillsatt en utredning för att köpa tid och ”hamna” rätt.

Här kommer ett svar från Flammans ledarredaktion: Det är politiska beslut som styr denna prövning. Det går inte att bortse från forskning som finns i frågan, forskning och fakta som regeringen valde att inte se när man genomförde den politik som nu ligger fast. Morgan Johansson och regeringen han sitter i kommer inte bort från ansvaret för denna rättsskandal.

Varför ska vi i själva verket ha ett slags mottagande för de under 18 och ett helt annat för de över 18? Är Johansson är orolig för att man ska sätta unga vuxna på samma boende som barn så finns det långt bättre åldersprövningar man kan göra. Till exempel intervjuer med psykologer som kan avgöra vilket slags boende personen i fråga skulle passa på, utifrån en långsiktig idé om vad den personen behöver. Men regeringen använder åldersprövningarna för att skicka ut fler unga personer från Sverige, och det är en skam, oavsett vad man kallar det.

  • åldersbedömning
  • flyktingar
  • Morgan Johansson

Ledare