Ledare

Nu finns det fler flygplatser än BB i Västernorrland

Gravida kvinnor och andra sympatisörer ockuperar sjukhuset i Sollefteå i protest mot nedläggningen av förlossningsavdelningen, som ska stänga idag onsdag. Foto: Izabelle Nordfjell / TT /

De gravida mammorna på Sollefteå BB är hoppet i en eroderande demokrati där nästan alla partier gett efter för centralstyret i Sundsvall och i Rosenbad.

Ledare

Idag stängs BB i Sollefteå. Men kampen för att avdelningen ska öppna igen har bara börjat. När man började stänga ner under måndagen var det många gravida kvinnor och andra berörda som hade samlats för att ockupera utgången på akutsjukhuset. I en intervju med SVT Västernorrland sa en av kvinnorna som protesterade att ”tjurigast vinner och tjuriga det är vi i Ådalen så det räcker och blir över.” Tjurigheten vet jag inte så mycket om, men stridbara och kämpande – det är Ådalsborna. Natten till tisdag så övernattade 17 personer på Sollefteå sjukhus, och i skrivande stund ockuperas fortfarande avdelningen. Målet med ockupationen är att stanna kvar tills politikerna har tänkt om, och häver beslutet om att lägga ner Sollefteås BB.

Bakgrunden är känd sedan länge: S och Mp har beslutat att spara 160 miljoner inom specialistvården. Landstinget går med underskott. Regeringen skjuter inte till och man har redan lånat mycket pengar. Landstingspolitikerna i majoriteten i Västernorrland har dessutom gjort bort sig efter att på alla möjliga sätt försökt få debatten om sjukhusnedläggningarna att försvinna, vilket naturligtvis bara upprört folk i Ådalen ännu mer. S skakas av stora interna strider. Vänsterpartiet är det enda parti som egentligen har presenterat ett alternativt sätt att organisera vården på (genom att låta kommunen och landstinget tillsammans organisera vården sparar man kostnader och minskar risken för att patienterna hamnar mellan stolarna).

De gravida mammorna på Sollefteå BB är hoppet i en eroderande demokrati där nästan alla partier gett efter för centralstyret i Härnösand och i Rosenbad. För det verkar vara det som är svaret såväl från landstingspolitikerna som den socialdemokratiskt ledda regeringen: Stordrift och centralisering. Men mellan 10-20 mil längre att åka kan betyda skillnaden på liv eller död. Vill man på riktigt att hela Sverige ska leva, så måste tillgången till bra vård vara stor överallt. Det räcker inte med flygplatser.

Motståndet organiseras i det vakuum som uppstår där politikerna kapitulerar.
Allt stöd till ockupanterna på Sollefteå BB!

  • Ådalen
  • bb
  • mödravård
  • Sollefteå
  • Stefan Löfven
  • Västernorrland

Ledare