Rörelsen

Sluta mema, börja mejla!

Fri som en fågel. Om det är självmord att underkasta sig Twitters godtycke – varför inte låta bli?

Det är sant att vänstern inte kan lite på Twitter. Men vi behöver en bättre alternativ strategi än att köra på som vanligt med det i bakhuvudet.

Rörelsen

Socialistisk Politik skriver i Flamman nummer 22 att de efter intensivt twittrande blivit permanent blockerade utan motivering. Frustrerande såklart. Jag är alltför med­veten om nät­jättarnas enorma makt. Skiftet stoppades av Face­book från att annonsera tills Dagens ETC hörde av sig till Facebook. Som tur är är Skiftet inte beroende av Face­­book­­-annonser men läskigt var det ändå.

Skribenterna höjer också ett varningens finger för att vänsterrörelser gör sig beroende av Twitter och nätjättar för att nå ut. De kallar det självmord och jag håller med helt och hållet. Tyvärr erbjuder skribenterna ingen annan lösning än att starta ett nytt Twitter­­konto, twittra intensivt för att reta högern och med skribenternas egen logik där­med begå politiskt självmord.

Jag har däremot ett konstruktivt förslag för vänstern, i all ödmjukhet. Vänstern äger inte de stora platt­formarna, och vi kommer inte göra det inom den närmaste tiden heller. Därför får vi fightas inom platt­formarnas snäva ramar men vi måste sam­tidigt bygga egen datamakt.

Det finns i dag två tekniker med stor potential som inte styrs fullt ut av plattformar än: mejl och poddar via rss-flöden. Det låter inte så spännande och man blir sällan viral. Men det är för att mejl inte är som Face­book, Twitter och Instagram utan det är ett mer öppet teknikprotokoll. Stadigt och lite tråkigt kanske, men om man samlar in mejl­adresser kan man själv bestämma hur man ska mejla till dessa personer. Man kan ta sitt register och byta leverantör om man blockeras. Lite samma sak gäller rss-flöden, som är ett sätt att prenumerera på internetinnehåll såsom poddar. Låter inte detta mer som den värld vi i vänstern efter­strävar? Det tycker jag i alla fall.

Om du hoppat över denna text och bara läser den sista paragrafen så blir du inte besviken för här är sammanfattningen: Kära vänstern! Om du inte har en mejlstrategi har du heller inte en över­levnads­strategi. Ännu kortare: Bygg egen data eller dö. Kortast möjligt: Mejla!

    Opinion