Inrikes

Turkiska medier om Flamman: ”Skandalerna tar aldrig slut”

Flammans tävling uppmärksammas i den turkiska tidningen Saba. Skärmdump/ Bay Ismoyo/Pool Photo via AP

Regimtidningar rasar – efter Flammans satirtävling.

Inrikes

Tonläget har varit hårt i turkisk regimtrogen media efter den uppmärksammade aktion där aktivister hängde en docka föreställande turkiets president Erdogan i en lyktstolpe, och efter den här tidningens utlysta satirtävling. Flamman bjöd under helgen in läsare och andra att skicka in satirteckningar av den turkiske presidenten. Bästa bidrag vinner 10 000 kronor.

Den turkiska regimtrogna tidningen Sabah skriver: ”Skandalerna i Sverige tar aldrig slut” och att Flamman ”startat en skandalös tävling i att förolämpa president Erdogan”.

Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström tog tidigt avstånd från protesten med erdogandockan.

”Att genomföra en slags låtsasavrättning av en utländsk demokratiskt vald ledare är förkastligt i sig, och särskilt i ett land som två gånger har förlorat ledande politiker i mord”, skrev Billström i en kommentar.

Nu menar Jimmie Åkesson, av vars mandat regeringen är beroende, att man kan ha gått för långt för att få Erdogan att acceptera Sveriges Nato-ansökan.

– Det finns en gräns, en gräns som mycket väl kan ha passerats, säger Jimmie Åkesson till DN.

Han ifrågasätter också att regeringen beskriver Erdogan som en ”folkvald ledare”

– Han är folkvald, ja. Men det är också Putin i den meningen.

Flammans satirtävling uppmärksammas också i bland annat kurdiska och tyska medier.

Tyska tidningen T-online lyfter också Flammans utrikesredaktör Jonas Elvanders intervju med kurdiska aktivister i Paris.

– Det är förstås glädjande att kunna sätta ljuset på den här frågan även utanför Sveriges gränser. Samtidigt ska man inte glömma att det är en extremt allvarlig situation för många människor, inte minst vanliga medborgare i Turkiet och Kurdistan, säger Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis.

  • Erdogan
  • kurder
  • Kurderna
  • NATO
  • Turkiet

Inrikes