Ledare

Valfrihet eller trygg mödravård

Ledare

 


I veckan presenterades
regeringens och Vänsterpartiets överenskommelse om att lägga 500 miljoner kronor på bättre förlossningsvård. Satsningen finns med i den kommande vårbudgeten som läggs fram i mitten av april.
Förlossningsvården är som vi har skrivit om många gånger förr (senast i Flamman, 1/2, 2017) egentligen landstingens ansvar, men efter vittnesmål om mödrar som tvingas föda barn i bilen, svåra förlossningsskador, allt färre vårdplatser och en ohållbar arbetsmiljö på grund av platsbrist, som sätter mödrar och barn i riskzonen, så är pengarna från regeringen definitivt välkomna.

Pengarna, som bara är ett tillfälligt tillskott för i år, måste permanentas. Det hjälper inte att hålla förlossningsvården under armarna över sommaren, när det krisar som mest på grund av personalbristen. För att framtidens föräldrar ska slippa ha födelseångest så krävs det en totalomläggning av hur resurser fördelas landsting emellan.
Förlossningsvården har nämligen blivit allt sämre i Sverige, visar Socialstyrelsen. Antalet nyblivna mödrar som behöver läggas in akut efter förlossningen har ökat, samtidigt som antalet förlossningsskador har blivit fler. Det märks också på de nyfödda, som mår sämre vid födseln.

Det är pinsamt för ett land med en ‘feministisk’ regering

Sjukvården i stort, när det gäller behandling av cancer och stroke har däremot blivit bättre. Men att just förlossningsvården blivit så dåligt behandlad är inte konstigt eftersom kvinnors reproduktiva hälsa ofta är det sista som prioriteras. Det är pinsamt för ett land med en ”feministisk” regering.
Den halva miljard som ska satsas nu är välkommen, men den är långt ifrån tillräcklig. Pengar som ska gå till sjukvård försvinner in i valfrihetsreformer för landstingen där privata vårdföretag går med vinst, medan vårdpersonal går på knäna. Sen kliar politiker sig i huvudet och undrar var pengarna tar vägen. Det är här problemet ligger, och det är de orimliga privata vinsterna regeringen borde se över om de verkligen vill göra något för svenska mammor och deras nyfödda barn.

  • bb
  • förlossningvård
  • skatter
  • Sollefteå

Ledare