Det är inte konstigt att Nordeas flytt upprör. Våra skattepengar har gått in och räddat banken mer än en gång. Samtidigt har Nordea hjälpt sina allra rikaste kunder att smita undan skatt. Ett faktum som blev känt för allmänheten genom de avslöjande Panama-dokumenten. Nu väljer Nordea att packa väskan och flytta till Finland. Anledningen: De vill inte betala den av regeringen och Vänsterpartiet aviserade bankavgiften – trots att de gjorde en vinst på 41 miljarder kronor förra året. Ett förhållningssätt de flesta av oss har svårt att relatera till på ett personligt plan. Människor och organisationer har nu valt att lämna Nordea. Rätt och riktigt, men kritiken får inte stanna där. Vi måste vilja mer än så.
Nordeas flytt handlar inte enbart om girighet. Bankernas uppgift inom vårt kapitalistiska system är att maximera vinst och de kommer alltid handla därefter. Det är inte Nordea ensamt om. Det gäller även Swedbank, Handelsbanken och alla andra banker i systemet. Eftersom deras existens utgår från vinstmaximering blir det även ur deras intresse rimligt att undvika skatt och avgifter. Grundproblemet är alltså inte bankernas moral – det är systemet de verkar i som behöver förändras.
Vi har även i veckan fått bevittna hur allianspolitiker snyftat och tyckt synd om bankjätten för att bankavgiften är ”för hög”. Det är samma höger som alltid företräder näringslivets och den ekonomiska elitens intressen. Oavsett om det gäller Nordea, flygskatten eller vinster i välfärden.
Vi har även i veckan fått bevittna hur allianspolitiker snyftat och tyckt synd om bankjätten för att bankavgiften är ”för hög”.
Att underlätta för banker som idag gör sig förmögna på bostadskrisens skyhöga bolån, pensionssparande och höga avgifter för sina tjänster är dock ohållbart för en klar majoritet av befolkningen. Svaret på högerns sätt att alltid hålla bankerna om ryggen måste för vänstern vara att argumentera för att demokratisera – det vill säga förstatliga – bankerna. Med ett förstatligande skulle hushållens skuldsättning minska och bostadsmarknaden förbättras markant. Men framförallt så handlar ett förstatligande om demokratisk makt och kontroll. Det är inte rimligt att aktörer som verkar med vinst som främsta intresse har indirekt makt över bostadsmarknaden, över våra pensioner och vårt sparande. Det är en makt som bör organiseras genom gemensamt ägande. Just därför är förstatligande av våra banker ett konkret och viktigt förslag nu och för framtiden.