Hyresgästföreningens Stockholmsavdelning skrev i veckan en debattartikel i DN (19/2, 2017) där de lanserar något de kallar för ”Stockholmshyror”. Idén är att hyressättningen i ska ta hänsyn till var i staden du bor. Ju mer centralt, desto högre hyror. Fastighetsägarna och högern jublar. Men vad innebär förslaget egentligen?
Att införa hyror baserat på läge, där högre hyror sätts där läget är mer eftertraktat, det vill säga i innerstaden, innebär egentligen att man sätter hyresnivån baserat på efterfrågan. Detta har kritiserats starkt av hyresgästföreningen tidigare, då det i förlängningen innebär marknadshyror. Idén om marknadshyror har många vänt sig mot, då resultatet blir större segregation och höjda hyror i alla städer där vi har bostadsbrist. Det vill säga hyror som skjuter i höjden oavsett om du bor i Skärholmen eller i Vasastan. Men nu är det inte det Hyresgästföreningen säger sig förespråka, de vill än så länge bara ha högre hyror i Stockholms innerstad.
Det är lätt att kritisera förslaget då det blir tydligt vilka som kommer kunna bo i centrala hyresrätter. Idén om en blandad stad där människor bor grannar med varandra oavsett ekonomisk status kan förverkligas just genom en aktiv bostadspolitik. Men hur ser vår bostadsmarknad ut idag?
Idén om en blandad stad där människor bor grannar med varandra oavsett ekonomisk status kan förverkligas just genom en aktiv bostadspolitik.
Irene Molina, som nyligen medverkade i SVT:s Idévärlden , skrev redan 1997 en avhandling om en diskriminerande bostadsmarknad och splittrade städer. Chanserna till ett hyreskontrakt beror inte bara på hur länge du stått i kön utan även ditt namn och din härkomst. Vi vet alltså redan att inte alla kan få tag i hyresrätterna i innerstaden, så om det redan bor höginkomsttagare där som betalar väldigt lite för sina bostäder – bör vi inte höja deras hyror? För om staden redan är segregerad så är det väl ett rimligt förslag?
Tyvärr är förslaget riktigt uselt. Det slår inte bara mot de som låg- och medelinkomsttagare och pensionärer som faktiskt bor centralt, det cementerar också de strukturer som ger oss den segregerade stad vi har. Förslaget säger ingenstans att det skulle bli billigare att bo i ytterstaden heller, där det just nu pågår renovräkningar i full fart. Det förslaget däremot säger om Hyresgästföreningen är att det är en organisation som är alldeles för självgod för sitt eget bästa. De raljerar i artikeln om att somliga inte förstår dagens hyressättningssystem, utan någon ansats till att faktiskt förklara vad som egentligen påverkar hyresnivåerna. Det som kvarstår är en organisation som verkar ha tappat sin kompass.
Vänstern brukar tycka om att försvara Hyresgästföreningen och deras arbete, som många dessutom är aktiva i. Men när Hyresgästföreningen hjälper till med att göra argumenten mot marknadshyror så få som möjligt, så skjuter de sig själva i foten. Men Hyresgästföreningen är en medlemsorganisation. Utspel som dessa får förhoppningsvis konsekvenser när medlemmarna markerar mot dessa tanklösa förslag.