Vänsterpartiets högsta talesperson i skolfrågor, Daniel Riazat, använder årets mest ogästvänliga vinterdag till att protestera mot Miljöpartiet. I slutet av februari, med ett drygt halvår till valet, talar han till en liten men tapper skara utanför Stockholms stadshus. Mikrofonsystemet är nära att blåsa iväg när han tar till orda.
– Vi får inte glömma vad Miljöpartiet gör nu.
Stockholms stad, en av de platser där MP styr med borgerliga partier, är på väg att sälja ett gäng skolbyggnader. Det är inte första gången. Senast i höstas sålde staden ett liknande paket. 2019 avyttrades 23 skolbyggnader på ett bräde. Båda gånger till marknadsledande Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), styrt av den forne socialdemokraten Ilija Batljan.
Nu är läget ett annat. Socialdemokraterna har svängt och gör borttagandet av ”marknadssskolan” till en avgörande valfråga, i strid med Svenskt näringsliv och de stora friskolekoncernerna. Vänsterpartiet, som hade privatiseringsmotståndet som huvudfråga redan i valen 2010 och 2014, deklarerar att de inte litar på Socialdemokraterna och kräver i stället en folkomröstning om saken. Och Miljöpartiet, som en gång stod bakom friskolereformen, vill nu förbjuda aktiebolag i skolan.
Ändå ska ytterligare stockholmska skolbyggnader säljas och MP ska trycka på knappen. Bland köparna finns den mest kritiserade skolkoncernen av alla, Internationella Engelska Skolan (IES). Läraren Marcus Larsson, som grundat Tankesmedjan Balans och varit en av de mest framträdande krafterna bakom förskjutningen av skoldebatten, skriver på Twitter inför omröstningen att Miljöpartiet i Stockholm är på väg att gå emot sin egen politik.
Demonstranterna utanför Stadshuset håller med. Göran Drougge, ordförande för den lärareledda föreningen Elevintresse före vinstintresse, tappar sina papper i blåsten när han talar.
– Det går emot alla principer i ett civiliserat demokratiskt samhälle att tillåta att skolbolag får göra vinster på elever och lärares arbete, och att man säljer ut skolbyggnader till de bolagen. Varför ska vi gå med på att sälja skolor till ett bolag som ägs av en uppblåst Barbara och sju internationella fondbolag med säte i skatteparadis?
De blågröna partiernas främsta argument för försäljningen är att man inte vill ta mer lån, och att man då måste sälja byggnaderna för att ha råd med kommunens kärnverksamhet. Oppositionen hänvisar i stället till en rapport från den gemensamt ägda banken Kommuninvest, som säger att det på sikt blir omkring 20 procent dyrare för kommuner att hyra tillbaka sålda skolbyggnader än att äga dem själva. Kommuninvest avfärdar också idén att försäljningar skulle göra det lättare för kommuner att betala av sina lån, eftersom en eventuell tillbakahyrning av skollokaler innebär så långa hyreskontrakt att de i sig räknas som ett slags lån.
Men det bygger på antagandet att kommunerna själva någon gång ska driva skola i lokalerna. Något som blir svårare för varje skolbyggnadsförsäljning. Internationella Engelska Skolans ägare Hans Bergström har i en intervju med Dagens Nyheter sagt att de vid ett eventuellt vinstförbud kommer lämna Sverige och stämma staten. Lyckas det så blir statens nota sannolikt dyrare ju mer IES äger. Kommunerna kan då inte heller hyra tillbaka skolbyggnaderna utan får köpa tillbaka dem.
Ett annat alternativ för IES och andra skolkoncerner som vill komma runt ett vinstförbud kan vara att köpa fler skolbyggnader, ta ut höga interna hyror från sina egna fastighetsbolag och på så sätt flytta vinsterna dit. Det är bakgrunden till att både Marcus Larsson, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår ett totalt förbud mot aktiebolag i skolan.
Utöver läraren Göran Drougge är alla andra talare utanför Stadshuset politiker. Fi:s lokala gruppledare Lisa Palm refererar till moderata regionpolitikern Irene Svenonius uttalanden om ”proffsdemonstranter” och konstaterar skämtsamt att det här tappra gänget definitivt är sådana. Socialdemokraten Karin Wanngård, som styrde Stockholm mellan 2014 och 2018, säger att hennes parti ”kommer göra allt för att inte sälja ut stadens fastigheter”.
Vänsterpartiet har flera talare på plats. Utöver utbildningspolitiska talespersonens hårda kritik mot MP hörs stadshuspolitikern Clara Lindblom. Hon berättar om sin barndom på en av de skolor som nu ska säljas.
– Vi vet alla vad som står på spel. Det är nio fastigheter, bland annat Tensta gymnasium där jag gick och min pappa var svensklärare. Det är inte för att vara schyssta som bolagen köper de här lokalerna, det är inte julafton vi pratar om. Det handlar om att tjäna pengar, säger hon och fortsätter:
– Men det finns saker kvar att göra. Det finns förhalning att göra, och på valdagen kan vi vända på detta.
Men Miljöpartiet och de borgerliga partierna är inte ensamma om att sälja skolor. Skolkoncerner som IES har också etablerat sig på platser utan blågrönt styre. I Karlskrona håller Socialdemokraterna just nu på med en sådan etablering. Kalmar kommun, som styrs av bland andra S och V, sålde nyligen en skola och en idrottshall till Samhällsbyggnadsbolaget. När Flamman frågar Daniel Riazat om V inte borde få ordning på frågan i sitt eget parti innan de kritiserar MP säger han att händelsen i Kalmar är ett undantag.
– Jag tycker självklart inte att det är bra, och jag kommer också prata med de ansvariga där. Sedan förstår jag att i alla partier fattar man också beslut lokalt. Men det är verkligen i undantagsfall som det här händer i Vänsterpartiet, och så är det inte i något annat parti. MP har varit med och fattat liknande beslut som i dag över hela landet. Sålt ut vården, skolan, kommunala byggnader, bostäder.
Vad kommer du att säga till V-politikerna i Kalmar?
– Jag vill förstå varför man fattar ett sådant beslut, eftersom jag inte gör det. Jag har själv varit kommunpolitiker och aldrig hittat något skäl över huvud taget till att sälja ut kommunala fastigheter. Skälet som brukar framhållas är att man ska få in kapital för att bygga nytt, men det sker sällan.
Karin Wanngård (S) meddelar senare, genom sin pressekreterare, att hon avböjer intervju om hur hon ser på andra kommunala S-politikers agerande i frågan.
Trots lokala bråk brukar Vänsterpartiet och Miljöpartiet nämna varandra som naturliga samarbetspartners på riksplanet. Men under valåret har en kil förts in även på hög nivå. Daniel Riazats medverkan utanför Stadshuset är inte första exemplet. Under Vänsterpartiets kongress var miljöpartister som riksdagsledamoten Lorentz Tovatt och Grön Ungdom-ordföranden David Ling ledande i kritiken mot V:s klimatpolitik, bland annat om bensinskatter, biodrivmedel i bensinen och partiledningens förslag till valbudskap om konsumtion. Debatten har fått flera vänsterpartister att gå i svaromål.
När demonstrationen vid Stadshuset går mot sitt slut ropar de ansamlade Vänsterpartierna tillbaka i kör: ”MP, kom ut”. Inne i salen gör MP som de redan meddelat och röstar för försäljningen. Tankesmeden Marcus Larsson, som skrev att partiet var på väg att gå emot sin egen politik, skriver nu: ”Snacka om att förstöra för moderpartiet”.
Flamman talade med Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson Annika Hirvonen om saken här.