– Vi vill vara tydliga med att våra röster inte längre är gratis, säger Fayyad Assali till Flamman.
Han är talesperson för Rättvisa för alla, en av grupperna bakom initiativet Folkets röst. I måndags gick de ut med en politisk kravlista inför valet 2026.
På listan finns punkter som avskaffade visitationszoner i förorten, återinförande av permanenta uppehållstillstånd och avgiftsfri sjukvård och kollektivtrafik. Men också krav på att ”fördöma USA:s imperialism” och förklara sionism som en ”rasistisk bosättarkolonial ideologi”.
”Palestiniernas rätt till historiska Palestina och folkmordet i Gaza ska officiellt erkännas”, skriver de i listan som offentliggjordes i början av veckan. De ställer dock inget formellt krav på att partierna ska skriva under på en enstats- eller tvåstatslösning.
– Lösningen är inte att prata i termer av statsgränser, utan att tillämpa internationell rätt: rätten för palestinier att återvända, få upprättelse och att krigsförbrytare lagförs, säger Fayyad Assali.
Han beskriver kampanjen som delvis inspirerad av initiativet Muslim Vote i Storbritannien och Uncommitted-rörelsen i USA, som bildades för att sätta press på kandidaterna under de båda ländernas val 2024.
– Rent krasst kan man säga att det är en lista som har ett postkolonial analys. Den berör alla frågor som är som en konsekvens av kolonialismen, säger Fayyad Assali.
Folkets röst riktar sig framför allt mot de tre rödgröna partierna på vänsterkanten: Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
– De har varit mjäkiga, ryggradslösa och historielösa sedan folkmordet började, i synnerhet partiledningarna.
Han menar att Vänsterpartiet är de som i dagsläget ligger närmast att uppfylla kraven på listan, men är kritisk till partiets inställning till Nato och DCA-avtalet.
– Den amerikanska imperialismen är inget man faktiskt går ut och pratar om.
Men Vänsterpartiet var ju emot både Nato och DCA?
– Vad folk skriver i partiprogram är mindre viktigt. Vad man ger uttryck för är att det finns ett status quo som vi måste acceptera, och man undviker att motarbeta det i praktiken.
De har varit mjäkiga, ryggradslösa och historielösa sedan folkmordet började, i synnerhet partiledningarna.
Han är även kritisk mot partiets agerande i Palestinafrågan, och exemplifierar med när ledaren Nooshi Dadgostar i höstas poserade med en keps till stöd för den amerikanska presidentkandidaten Kamala Harris, såväl som Dadgostars och Jonas Sjöstedts val att inte tala på första maj i Stockholm, där bandet Kofia skulle uppträda med låten ”Leve Palestina”.
– Rasifierade i Sverige såg att de inte representerar våra intressen när det väl gäller, utan de använder oss som röstråvara och slänger oss sedan under bussen. Vi känner inte att några partier har vår rygg.
Nu planerar Folkets röst en ”fyraprocents-kampanj”, där de hoppas samla 300 000 människor, eller fyra procent av väljarna, i en gemensam namninsamling. Strategin bygger på att dessa sedan kollektivt ska rösta på det parti som lyckas uppfylla samtliga krav på listan – och annars inte rösta alls.
– Partierna till vänster måste ta ansvar för sina egna misslyckanden med att vara en faktisk opposition som representerar oss. Här ger vi dem en chans att möta våra förväntningar.
Ett knappt dygn efter lanseringen har kampanjen fått ihop omkring ett par hundra underskrifter. Fayyad Assali hoppas dock på betydligt fler, och vill nå hälften av målet redan i september.
– Även om vi bara lyckas samla tre procent så handlar det om att visa vilken kraft som finns, säger han till Flamman.
– Vill man ha kollektivets röster så måste man lyssna.
Flamman har sökt Vänsterpartiet, som tackat nej till att kommentera.
Kravlistan till partierna
- Stopp på repressiva åtgärder och kriminalisering av svarta och bruna människor.
- För svarta och bruna människors rättigheter.
- Mot islamofobi och demonisering av muslimer.
- Mot reaktionär migrationspolitik.
- Mot exploatering av Sápmi och förtrycket av samer.
- Mot USA:s imperialism och västvärldens koloniala projekt.
- Mot sionism och för sanktioner mot Israel.
- För ekonomisk rättvisa.
- För en likvärdig utbildning.
- För en dekolonial klimatpolitik.