Inrikes

Arbetaren tillsätter nygammal chefredaktör

Amalthea Frantz och Annie Hellquist. Foto: Julia Lindblom/Arbetaren.

Efter striden på Arbetaren har tidningen nu hittat en lösning på chefredaktörsproblemet.

Inrikes

Tidningen Arbetaren har länge varit utan en regelrätt chefredaktör av olika skäl. Efter Toivo Jokkalas avgång 2020 blev Annie Hellquist tillförordnad chefredaktör. Normalt sett ska chefredaktören väljas på det syndikalistiska fackförbundet SAC:s kongresser, men efter Hellquist tillträde sköts kongressen 2021 upp på grund av pandemin. Strax efteråt tog hon tjänstledigt med anledning av sin mans bortgång.

Efter en tid utan regelrätt chefredaktör och med olika vikarierande redaktörer valde tidningsföreningens vd i somras att tillsätta Kajsa Ekis Ekman som ny chefredaktör, mot redaktionens vilja och utan något kongressbeslut bakom sig. Det ledde till uppror och uppsägningar bland tidningens anställda och efter två veckor drogs beslutet tillbaka av SAC.

I dag meddelar Arbetaren i ett pressmeddelande att Annie Hellquist återkommer på posten som chefredaktör, men bara på 25 procent. Hon kommer att assisteras av den tidigare reportern och redaktionssekreteraren Amalthea Frantz, som kommer att agera biträdande chefredaktör på 50 procent.

– Det känns jättefint att vara tillbaka igen och jag ser fram emot att utveckla tidningen tillsammans med Amalthea, säger Annie Hellquist i pressmeddelandet.

Angående tidningens inriktning slår hon fast att den kommer fortsätta lägga tonvikten vid klass- och arbetsplatsfrågor.

– Det är viktigt att Arbetaren fortsätter vara en pressröst med ett tydligt underifrånperspektiv, som berättar om klassamhället så som det ser ut i dag.

Amalthea Frantz säger att hennes uppdrag kommer att gå ut på att skapa ro på redaktionen efter några stormiga månader.

– Jag ser fram emot samarbetet med såväl Annie som hela redaktionen. Just nu fokuserar jag på att alla anställda både ska få arbetsro och kunna blicka framåt.

  • arbetaren
  • Kajsa Ekis Ekman

Inrikes