Ledare

När det blev för jobbigt att vara högerextremister lade Nordisk Ungdom ned

Nordisk Ungdom under en manifestation vid Karl XII:s dödsdag 2018. Aktionen blev en av organisationens sista. Foto: Fredrik Persson / TT

Nordisk Ungdoms nedläggning visar att det fungerar att göra det riktigt tråkigt att vara nazist.

Ledare

Nordisk Ungdom har under flera år varit en av de synligaste organisationerna inom den svenska gatuaktiva extremhögern. Nu lägger man ned, enligt ett uttalande på den egna hemsidan.

Trots relativt få medlemmar (organisationen brukar beräknas ha ungefär en tiondel av NMR:s medlemsantal) har Nordisk Ungdom regelmässigt gjort avtryck i det svenska samhället. Organisationen står bland annat bakom en rad uppmärksammade aktioner och attacker mot Pride, och mot de afghanska ungdomar som sittstrejkande mot utvisningar. I höstas blev en företrädare för organisationen inbjuden till ett panelsamtal på ett bibliotek i Stockholm – något som Flamman var först att rapportera om. Bibliotekets chef sa kort efter händelsen att han var nöjd med samtalet.

Bibliotekschefen är därmed ett tydligt exempel på hur man inte ska hantera våldsamma högerextremister.

När Nordisk Ungdom nu, på sedvanligt högtravande överliggarsvenska, meddelar att föreningen läggs ned är det med hänvisning till hur jobbigt allt är. Organisationen motarbetas och ifrågasätts ständigt. Facket vill inte företräda dem, bankerna stänger deras konton och de tillåts inte hyra lokaler.

Det däremot, är ett utmärkt exempel på hur samhället kan hantera våldsamma högerextremister. Till skillnad från den troligen tandlösa produkt som är ett statligt förbud mot högerextremistiska organisationer visar Nordisk Ungdoms nedläggning återigen att vad som verkligen fungerar är att se till att det är både jobbigt och tråkigt att vara nazist.

Det är alla de som har hört av sig till sin bank, till sitt fack och till sin lokala hyresvärd och ifrågasatt om nazister verkligen ska få vara med som har vunnit i dag.

  • aktivism
  • nazism
  • Nordisk Ungdom

Ledare